Imatge d'una sortida de sol a Verges, Baix Empordà

La calor atípica toca sostre el cap de setmana abans d’una patacada amb xàfecs

Les TºC assoliran o superaran els 30 ºC en alguns punts dissabte. Diumenge arribaran els primers canvis en el temps

L’estiuet que estem tenint aquesta setmana viurà el seu punt àlgid en l’inici d’aquest cap de setmana, ja que dissabte els termòmetres tocaran sostre amb gran part del territori entre els 25º i 30º, però a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre es poden superar aquestes xifres. L’excepció serà la costa, on les temperatures quedaran més frenades i apareixeran alguns núvols baixos o boires, especialment al matí i al sud.

Divendres hi haurà més xàfecs de tarda al nord de Catalunya i diumenge viurem l’inici d’un canvi de temps  que tindrà continuïtat. El cel estarà més canviant i, de cara a la tarda, s’esperen ruixats o tempestes a punts del sud, Ponent, Pirineu i Prepirineu. Les temperatures baixaran ja una mica, a l’espera d’una patacada en l’inici de la setmana vinent, alhora que hi haurà més precipitacions. En definitiva, un temps més mogut, fresc i típic per l’època.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Divendres 7 de maig

De cara al divendres, 7 de maig, tindrem petits canvis per culpa del pas d’una cua de front en forma de més nuvolades ja de bon matí al Pirineu, Prepirineu i zones properes. De fet, a la cara nord del Pirineu ja hi pot caure algun ruixat. Serà a partir del migdia i durant la tarda quan aquestes nuvolades aniran a més en aquestes zones i també al nord-est de Catalunya, amb xàfecs i algunes tempestes amb més cara i ulls que no pas els darrers dies. Més enllà del Pirineu i Prepirineu, les tamborinades també poden caure entre el Montseny, Osona, interior i prelitoral de Girona i l’Alt Empordà.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 7 de maig del 2021
Mapa de previsió per divendres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 7 de maig del 2021
Mapa de previsió per divendres a la tarda | Catalunya Méteo

A la resta, hi haurà alguns núvols baixos costaners a primeres i últimes hores, així com algunes traces de núvols alts i prims, però el sol seguirà dominant. Les temperatures baixaran al nord-est especialment, però pujaran més al sud i Ponent, on la calor atípica s’intensificarà amb moltes màximes de 25º a 30º, però més baixes a Girona, nord de Barcelona, Pirineu i al litoral.

Dissabte 8 de maig

Atenció amb les temperatures el dissabte, 8 de maig, ja que tocaran sostre i es podran superar els 30º a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre. La calorada serà evident també a tot l’interior i prelitoral, amb un ascens marcat a Girona. De fet, la majoria de màximes se situaran entre els 25º i 30º, tret de les zones on es poden superar aquests valors. En canvi, seguiran quedant més curtes a la costa, per sota dels 25º, així com a punts del Pirineu.

Pel que fa a l’estat del cel, dominarà el sol arreu, però poden aparèixer alguns núvols baixos o boires matinals a l’interior i a la costa. De fet, al litoral sud poden durar més hores. Aquests núvols són indicadors de calma i estabilitat a la primavera a causa del fort contrast entre la calor ambiental i la temperatura del mar, que segueix ben freda. Arribaran alguns núvols alts i prims i, tot i alguna nuvolada de tarda a punts de muntanya, no s’esperen xàfecs enlloc.

Mapa de previsió a Catalunya el 8 de maig del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 9 de maig

Finalment, el diumenge, 9 de maig, notarem canvis en el temps. El cel estarà més canviant i variable  amb algunes nuvolades aquí i allà. Ja al matí pot arribar algun ruixat per l’oest, però serà a partir del migdia i durant la tarda i vespre quan poden caure xàfecs i alguna tempesta localment intensa  principalment a Ponent, punts de Tarragona, Pirineu, Prepirineu i algunes zones de la Catalunya Central. Tot plegat amb unes temperatures que comencen a baixar i ja no arribarem als 30º, tot i que seguirà fent calor al centre del dia.

Mapa de previsió a Catalunya el 9 de maig del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Aquest canvi serà el preludi de l’arribada d’una massa d’aire més fred que, de cara a l’inici de la setmana vinent, farà baixar clarament els termòmetres i recuperarem valors més normals per l’època. Inclús, els dies següents podríem tenir temperatures per sota de les normals per l’època, passant d’un extrem a l’altre en poques jornades. A més, els xàfecs podran arribar a qualsevol punt entre dilluns i dimarts. Una situació que haurem d’anar seguint amb atenció.