Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una jove amb mascareta pel carrer.

Un investigador espanyol del CSIC avisa que succeirà al març a Espanya

Vicente Larraga dona un important missatge als espanyols sobre l'evolució del coronavirus

El coronavirus és un autèntic malson per a tothom. La població espanyola està cansada mentalment per una pandèmia que ha afectat les nostres vides de forma radical els dos últims anys. I és que molts han hagut de viure la pitjor cara d'aquesta pandèmia, com ara perdre els seus éssers estimats. Per si no n'hi hagués prou, aquest hivern ens ha tocat patir la sisena onada, una onada que podria finalitzar abans del que pensem.

Un home amb mascareta mirant per una finestra
Espanya està farta de la pandèmia del coronavirus | GTRES

Amb l'ajuda de les vacunes, la incidència de la variant òmicron al nostre país ha estat molt menor que la patida el passat hivern quan no hi havia cap fàrmac disponible. Així, la ciència ha demostrat amb l'arribada de la pandèmia, com és de vital la inversió per desenvolupar diferents projectes.

Un investigador del CSIC pronostica quan arribarà al final la sisena onada

Les vacunes, creades en un espai de temps més curt del que sol ser habitual, han servit per construir un front de contenció contra l'avenç del coronavirus.

El cas és que Espanya segueix treballant per tenir preparada com a mínim una vacuna els mesos vinents. El Consell Superior d'Investigacions Científiques, amb l'investigador Vicente Larraga, està a punt d'acabar els assajos d'una de les tres vacunes. Larraga n'ha parlat a El Programa de Ana Rosa i també ha donat un missatge optimista sobre el final de la sisena onada.

Vicente Lagarra parlant
Vicente Lagarra ha parlat del final de la sisena onada a una entrevista a Telecinco | Youtube: Fundación Alternativas

Preguntat per l'epíleg de la sisena onada del coronavirus, l'expert del CSIC ha respost de manera ferma. «D'aquesta onada que tenim a sobre, ens podrem relaxar probablement al març. A finals de febrer, com a molt aviat al març. Després hi haurà un període més baix, però cal tenir en compte que no s'acabarà la pandèmia», ha exposat en directe.

Larraga dona un missatge optimista sobre la vacuna espanyola

D'altra banda, Vicente Larraga ha continuat l'entrevista referint-se a la decisió de Sanitat d'ajornar la tercera punxada per als contagiats de coronavirus.

«Si s'esperen més setmanes, la resposta és millor, abans quatre setmanes era el mínim», ha sostingut el convidat. Les persones amb tercera dosi tenen onze vegades menys de possibilitats d'entrar en un hospital si es posessin malalts que les que tenen dues dosis, i aquestes vint o vint-i-dos menys que les que no estan vacunades”, ha sentenciat el professional del CSIC.

Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna
Vicente Lagarra comenta la decisió de Sanitat de posposar la tercera dosi en els contagiats de coronavirus | GTRES

«Si no haguéssim tingut les vacunes això hauria estat un autèntic desastre, hauríem passat els 400.000 morts», ha dit segons després Vicente Larraga. Sobre això, l'espanyol ha avançat que la vacuna espanyola contra el coronavirus podria estar llesta molt aviat. "La que sembla que va més ràpida és la que és una proteïna recombinant del virus, que sembla que estarà a punt al final de primavera», ha dit.

Així mateix, Vicente Larraga ha explicat que hi ha tres vacunes més «que van una mica més lentes perquè tenen altres coses». El que s'intenta amb la vacuna espanyola és que «sigui més fàcil de distribuir, més barata i que els vacunats no puguin infectar altres persones». Així, Larraga ha volgut enviar el missatge que la vacuna «és una manera de bloquejar la malaltia».

Així és la vacuna espanyola que sortirà a la llum el 2022

Sobre la citada vacuna del laboratori de Larraga, cal ressenyar que utilitza una producció més simple. I és que no necessita ultracongelació, ajudant així el transport i la logística.

Una infermera preparant una vacuna del coronavirus
La vacuna espanyola veurà la llum durant el 2022 | GTRES

Per a l'expert, la meta d'aquesta vacuna és col·locar un gen d'un antigen del coronavirus a un vehicle d'ADN. Així, aquest nou compost pot ser introduït al cos i creix la protecció davant la infecció.

A més, es pot adaptar a les diferents variants del coronavirus i disposa d'un marge més gran per poder fer les modificacions que puguin ser necessàries.