Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Progressos en la vacuna del coronavirus.

Un investigador espanyol troba 4 trets del coronavirus que posen en dubte el futur

El descobriment més preocupant és que el nous virus pot amagar-se en l'organisme per reaparèixer després

Investigador científic amb mostres durant una investigació científica
Les noves troballes de el nou coronavirus mostren un patogen molt perillós | EP

  

Mentre el món lluita per trobar una vacuna o un remei eficaç contra el Coronavirus i donar amb la manera de mantenir els brots sota control, la ciència continua avançant en els seus descobriments sobre el nou patogen. La novetat ens arriba ara des del nostre propi país: un investigador espanyol ha trobat quatre inquietants nous trets del SARS-CoV-2. Es tracta de Luis Enjuanes, director del  laboratori de coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia del Consell Superior d'Investigacions Científiques, que ha descobert que el virus aparegut a Wuhan és capaç d'amagar en l'organisme per reaparèixer després.

L'investigador ha explicat que no és un virus com els altres i que hi ha a l'almenys quatre trets que el fan especialment problemàtic: «el pitjor, al meu entendre, és que produeix una infecció asimptomàtica d'un a catorze dies, i fins i tot més, el que ha facilitat la seva expansió». Aquest és, ara, el principal problema per tallar els rebrots a Espanya. La segona característica que fa d'aquest coronavirus un patogen molt perillós és que, a diferència de la SARS  i la MERS, surt activat abans de sortir de la cèl·lula perquè ha incorporat un petit pèptid. Quan surt, ja pot infectar qualsevol teixit, no com els altres. No només això, sinó que la resposta immune que indueix és limitada.

Segons aquest científic, probablement la resposta de cèl·lules T sigui més fort i de més llarga durada, i de fet, la resposta immune exagerada ha estat una de les principals causes de complicacions i morts en pacients de Covid-19. A més, ha assenyalat la reemergència de virus en pacients aparentment recuperats. Segons Enjuanes, el virus es podria quedar en zones de l'organisme amb menys circulació sanguínia, on s'amagaria per tornar a donar la cara un temps després. Rebutja en canvi la idea que sigui un recontagi, si no més aviat que el virus seguiria al cos malgrat donar negatiu en la prova PCR.

«Això ja va passar amb l'Ebola, hi va haver gent que ho va passar aparentment però que al cap de sis mesos sortia la infecció», ha explicat aquest investigador, i ha puntualitzat que «sortia el virus en testicles o glòbuls oculars, on hi ha menys circulació de sang».

D'on ve aquest Coronavirus

El científic també ha repassat  la història del coronavirus i la seva arribada als humans, la gran majoria dels ratpenats. Ha explicat les dades bàsiques d'altres virus que van passar des d'animals a persones en els últims anys, com el Zika  o l'Ebola. Sobre la Covid-19, diu que encara no se sap exactament d'on ve. «Per descomptat que ve dels ratpenats, però encara no sabem l'animal intermedi entre els ratpenats i les persones», ha dit l'expert, fent també referència a la hipòtesi no demostrada del pangolí.

«Avui dia coneixem 06:00 coronavirus humans. Quatre d'ells ens produeixen una infecció molt suau, conegut com a refredat comú d'hivern, que és més fluixet que una grip», ha explicat, recordant que la majoria de nosaltres hem estat infectats alguna vegada per algun d'ells. De fet, assegura que haver passat un refredat dóna una mica d'immunitat a la Covid-19.