Una camilla al passadís d'un hospital

Experts curen una malalta de Covid-19 amb un fàrmac contra el càncer

Comencen un assaig per comprovar l'eficàcia del tractament en altres pacients

Una pacient malalta de coronavirus s'ha curat amb un fàrmac contra el càncer. Investigadors alemanys de la Fundació Josep Carreras han aconseguit curar en 48 hores una dona en estat crític gràcies al fàrmac per al càncer Ruxolitinib.

Segons ha informat Catalunya Informació, els investigadors han començat ara un  assaig per comprovar l'eficàcia del tractament en altres pacients. La malalta, de 65 anys, tenia una insuficiència respiratòria i cardíaca molt greu i no havia reaccionat a cap tipus de tractament.

El fàrmac li va reduir els símptomes en només 48 hores, segons ha afirmat el vicepresident de la fundació, Evarist Feliu, que ha detallat que «la tenien ingressada i intubada i que li havien fet una traqueotomia i que anava de mal en pitjor».

Es realitzarà un estudi per comprovar els resultats amb altres pacients

Els investigadors han iniciat un estudi per comprovar els resultats amb altres pacients, cosa que és el pas previ perquè el medicament es pugui administrar de manera general a pacients greus.

Amb tot, amb els resultats actuals, i si els comitès ètics de cada hospital ho aproven, es podria utilitzar com a tractament per a malalts en estat crític sense altres possibilitats de tractament. Feliu ha explicat a Catalunya Informació que «aquest no és un fàrmac antivíric» i que «domina les reaccions inflamatòries que produeix el virus quan arriba als pulmons».

Pedro Sánchez creu que es poden detectar de forma ràpida possibles rebrots

Pedro Sánchez, el president del govern espanyol, considera que si es detecten de  manera ràpida rebrots com el de Lleida, és gràcies al fet que el sistema sanitari  està «molt més preparat» ara que no pas al març. De fet, ahir mateix Fernando Simón donava algunes pistes sobre quan podria ser la fi de la pandèmia.

El president ha tornat a lloar el comportament de la societat  enfront de la pandèmia i ha avalat la «cogovernança» amb les comunitats autònomes durant l'estat d'alarma. «Escolto moltes vegades dir que si ho haguéssim fet sols, ho hauríem fet millor. No, ho hem superat perquè hem anat junts», ha assenyalat , Sánchez, que recorda que el govern espanyol «no ha fet cap retret» a ningú, tot i que ha reconegut que «potser en podríem haver fet a alguna autonomia». El president espanyol també ha reclamat «responsabilitat» al PPdavant la pandèmia.