Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona mirant per un microscopi

Els investigadors anuncien un avenç molt important contra el càncer de còlon

El càncer de còlon és un dels més comuns a nivell mundial

Grans notícies al món científic: es podria estar més a prop de trobar una cura per al càncer de còlon. Un fet possible gràcies a les darreres investigacions d'especialistes de l'Hospital Monte Sinaí de Nova York.

 

Segons sembla, els científics haurien descobert un gen clau per tractar aquest tipus de càncer. L'actitud positiva per part de la comunitat científica ha estat essencial per continuar estudiant tots els misteris del gen.

Convivim amb una gran quantitat de malalties

La salut es torna cada cop més important a la vida de les persones, ja que moltes han canviat la seva perspectiva quan passen una malaltia o un problema de salut. És a partir d'aquí quan comencen a adoptar uns canvis per afavorir la salut de l'organisme.

 

Estem exposats a multitud de malalties o problemes relacionats amb la salut, i moltes d'aquestes malalties poden ser adquirides per mals hàbits de vida o malalties hereditàries, aquelles que es manifesten a la família.

Foto de cèl·lules canceroses.
La investigació científica és fonamental a l'avenç contra les malalties | Getty Images

Aquestes malalties tenen a veure amb els gens, i és aquí, quan ens hem de cuidar i mantenir una vida sana. Seguint una bona alimentació, fent exercici físic, entre altres factors,podrem evitar, en la mesura del possible, la manifestació d'una malaltia.

 

Unes de les malalties que poden ser hereditàries o no, és el càncer, més específicament el càncer colorectal, el qual ocupa el tercer lloc al món com a malaltia més diagnosticada.

El càncer de còlon a Espanya

A Espanya, el càncer de còlon ocupa gairebé el primer lloc, seguint de prop el càncer de pulmó i el de mama. S'estima que per aquest any 2022 aquest tipus de càncer sigui el més diagnosticat a Espanya i provoquen un total de gairebé 45.000 casos nous.

 

La incidència d'aquest tipus de càncer ha augmentat en homes i ha provocat uns 26.000 casos i en dones i ha arribat a uns 16.500 casos. Per tant, és ideal que intentem prevenir en la mesura del possible a través de les revisions pertinents.

Certs experiments han trobat evidències científiques de possibles avenços en la lluita contra el càncer. Sent bones notícies, ja que s'ha trobat un gen específic que ens pot portar la possibilitat de reduir el creixement i desenvolupament del càncer.

El descobriment d'un gen que podria ajudar positivament

Segons va publicar la revista Nature, el gen en qüestió es diu PDZK1P1, i va ser descobert per científics de l'Hospital Monte Sinaí de Nova York. El descobriment del gen és el que necessitaven per aconseguir un gran avenç, i així reduir el desenvolupament del tumor a l'organisme.

 

El descobriment d'aquest gen, que fins ara no s'havia qualificat de cancerigen, va ser descobert gràcies a l'anàlisi que es va fer de teixit cancerós viu, i teixit sa, valorant-se després de la cirurgia a què es van presentar 15 pacients.

Un científic fent proves
Els científics han descobert el PDZK1P1 | Getty Images

La possibilitat d'haver pogut estudiar aquest gen en concret i l'anàlisi de cèl·lules vives ha estat una peça clau per comprovar com es desenvolupa el tumor a l'ambient. Això ha conclòs que l'ambient i l'exterior és primordial perquè les cèl·lules canceroses proliferin.

 

Gràcies a aquestes troballes, des de l'Institut The Tisch Cancer de l'Escola de Medicina Icahh a l'Hospital Monte Sinaí, s'exposa com n'és d'important entendre que podem frenar l'aparició del còlon. És essencial prevenir i comprendre que l'ambient i tota la inflamació que hi ha al voltant forma part important en el desenvolupament d'aquest.

La seva relació amb una possible cura per al càncer de còlon

Els experiments realitzats amb aquest gen, han constatat que si s'elimina de l'organisme, es pot arribar a frenar el creixement de la malaltia. Aquests resultats són de gran ajuda per als futurs tractaments o teràpies utilitzats en la lluita contra la malaltia, ja que seran eines útils de què es podran disposar.

A mesura que la ciència avança, és possible que es continuïn trobant més factors o eines que puguin afavorir el tractament del càncer. Només amb el fet de descobrir aquest gen, sent tan específic, podem parlar en línies generals que això ajudarà a eliminar en molts casos del càncer.

 

Gràcies a aquest descobriment és possible que el càncer colorectal deixi de ser un dels primers càncers diagnosticats a nivell mundial i passi a la cua per sota del càncer de mama o de pulmó, entre d'altres.