Des que va ser president de la Generalitat i va abandonar Catalunya dos dies després de la declaració d'independència al Parlament de Catalunya, el líder de JxCat i diputat al Parlament Europeu, Carles Puigdemont, s'ha convertit en l'objectiu de diverses investigacions judicials i policials a Espanya. La darrera, que lidera la Guàrdia Civil, està emmarcada en l'operació Voloh, que va provocar les detencions de Xavier Vendrell, Oriol Soler i David Madí, el passat 28 d'octubre. En el marc de l'atestat de l'operatiu, es desprèn que la Guàrdia Civil va localitzar una factura falsa per valor d'uns 10.000 euros que s'haurien desviat al finançament de l'estada de Puigdemont a Bèlgica.
Una factura falsa a la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes
Els fets que ha investigat la Guàrdia Civil són clars: l'emissió d'una factura per part de Jaume Cabaní —l'informàtic de la Casa de la República de Waterloo i un dels estrets col·laboradors de Puigdemont a l'exili— d'una factura per valor de 10.594 euros en concepte de tasques de manteniment informàtic a la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes. Una factura que segons la Guàrdia Civil és falsa ja que a partir de l'interrogatori a dos treballadors de la plataforma es va concloure que aquests treballs no s'havien fet i que els antiquats ordinadors de la seu no disposaven de cap servei de manteniment contractat.
Se sospita, doncs, que els més de 10.000 euros facturats, que al seu torn procedirien d'una subvenció pública del Govern de la Generalitat, s'haurien desviat a través d'aquesta factura presumptament falsa a diners per sustentar l'estada de Puigdemont a terres belgues.
Cabaní, col·laborador de confiança de Carles Puigdemont
En la instrucció del cas que va provocar l'operació policial Voloh a finals d'octubre, s'hi assenyala Cabaní com a nexe entre Puigdemont i el cobrament de fons de manera presumptament irregular. De fet, es va emetre una ordre europea de detenció a l'informàtic, que resideix a Bèlgica des de principis de 2018. L'atestat policial que ha alimentat la instrucció recull, a partir de converses de David Madí i Víctor Terradellas, que Cabaní era el cervell d'un projecte que pretenia canviar el model econòmic amb l'adquisició de criptomoneda a partir de diner públic, segons explica aquest dimarts 'La Vanguardia'.
Amb tot, l'operació Voloh, que va esclatar el passat 28 d'octubre, està instruïda pel magistrat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, i bona part del sumari continua en fase de secret.