YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Les 4 noves restriccions que el govern espanyol vol aplicar ja a Espanya per Nadal

Sanitat ha convocat una reunió d'urgència on demanarà recuperar el pla inicial amb la limitació de les reunions socials a 6 persones

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere
El Ministre Salvador Illa ha convocat una reunió d'urgència amb les comunitats| Europa Press

Pedro Sánchez ha anunciat aquest matí la seva disposició a endurir les mesures de cara al Nadal després del repunt dels contagis dels últims dies. Just després, el ministre Salvador Illa va convocar una reunió d'urgència del Consell Interterritorial de Salut amb les comunitats autònomes per valorar les mesures.

La idea del govern espanyol és recuperar el pla inicial que va presentar el passat 25 d'octubre a les comunitats i que va acabar sent modificat en diversos punts. Amb l'empitjorament de les dades pocs dies abans del Nadal, Sanitat tornarà a presentar les propostes.

El pla demana limitar les reunions socials i familiars a 6 persones, i no a 10 com va acabar decidint el Consell Interterritorial. També podria fixar el toc de queda a la 01.00 com tenia previst en un principi, i no a la 1.30 com van establir finalment les comunitats. Aquestes són les restriccions definitives per al Nadal si tira endavant el pla. Cal recordar que cada comunitat ha d'aprovar les mesures, però Sanitat treballa perquè siguin acordades per tots.

Dinars i sopars de Nadal

El govern de Sánchez vol que les autonomies tornin al seu pla inicial, que limita a 6 persones les reunions en l'àmbit familiar i recomana un sol grup de convivència. Segons aquell esborrany, en el cas que hi hagi algun membre extern no habitual s'ha de limitar el grup a 6 persones i extremar les mesures de prevenció. Es fa especial èmfasi a limitar al màxim els contactes socials.

Toc de queda

L'executiu espanyol va plantejar inicialment mantenir el confinament nocturn que ja regeix en diferents horaris segons la comunitat autònoma, i ampliar-lo de 01.00 a 06.00 com a excepció els dies 24 i 31 de desembre, la Nit de Nadal i Cap d'Any.

Desplaçaments

El govern de Sánchez proposa eliminar els viatges que no siguin estrictament necessaris, revisant si cal la normativa que en aquest moment s'apliqui al territori de destinació. El govern espanyol va utilitzar després el concepte «cercles pròxims» per facilitar els viatges entre comunitats per motius familiars, però en les últimes hores el ministre Salvador Illa ha parlat obertament de limitar tota mena de contactes socials, així que els criteris podrien endurir-se.

De fet, les comunitats podran prohibir també els viatges per visitar familiars si així ho creuen oportú. El document incloïa la recomanació dels universitaris que tornen a casa perquè limitin les interaccions socials els dies anteriors al seu retorn. També aconsella extremar les mesures de precaució i limitar els contacte en arribar a casa.

Esdeveniments nadalencs

El pla de Sanitat considera que la cavalcada de reis i altres esdeveniments nadalencs suposen un elevat risc de transmissió per les aglomeracions. Per això recomana no celebrar aquesta mena d'actes i encomana a les autoritats de salut pública la valoració de forma individualitzada i la proposta d'alternatives com les cavalcades estàtiques.

Altres mesures que incloïa el pla inicial de Sanitat i que no han transcendit encara si el govern espanyol les ha de posar avui damunt de la taula:

Esdeveniments esportius

El pla contempla la celebració d'esdeveniments esportius com la marató de Sant Silvestre, però respectant el confinament nocturn i utilitzant estratègies per disminuir el contacte entre els participants. Els actes s'han de dur a terme sense públic, afavorint en tot cas la retransmissió per televisió.

Esdeveniments a cinemes i teatres

Les activitats nadalenques a cinemes, teatres, auditoris i similars es podran realitzar respectant l'aforament vigent en la comunitat autònoma. Cal garantir un seient de distància en la mateixa fila o un metre i mig de distància. Quan sigui possible, s'ha de fomentar la seva celebració a l'aire lliure.

Cerimònies religioses

El pla també permet la celebració de cerimònies religioses sempre que respecti les normes d'aforament de cada comunitat autònoma i garanteixi la distància de seguretat. Com a recomanacions, aconsella no cantar i fer servir música gravada. En misses nocturnes, com la del Gall, no es pot infringir el confinament nocturn.

Restauració i hoteleria

Els establiments seguiran en interiors les normes d'aforament establertes en cada comunitat, permetent un màxim de 6 persones per taula amb una distància d'1,5 metres entre comensals d'una taula i entre taules diferents. El local ha de garantir l'adequada ventilació de l'espai. En exteriors es fomentarà l'ús de la mascareta, i està prohibit el consum de tabac.

Comerç

El pla de l'executiu espanyol demana promoure la compra al petit comerç, de veïnatge, per evitar les aglomeracions en centres comercials. També es fomentarà la compra esglaonada en el temps. El petit comerç ha de seguir les normes d'aforament de la seva comunitat i garantir el manteniment de la distància de seguretat. Quan no sigui possible, es limitarà l'estada només d'un client al local.

Els grans centres comercials han de respectar les normes d'aforament de la seva comunitat i tenir un control d'accés. Els mercats nadalencs estan permesos respectant l'aforament, sempre que siguin a l'aire lliure.

Residències

El pla contempla l'ampliació del nombre de visites als centres residencials durant les dates nadalenques, sempre que es garanteixin les mesures d'higiene i prevenció i la distància de seguretat. Quan el resident torni al centre s'ha de fer una prova de diagnòstic i extremar les mesures de vigilància i prevenció.

Transport

Les administracions han d'assegurar l'augment de la freqüència d'horaris del transport públic per evitar les aglomeracions i afavorir el compliment de l'aforament. Cal garantir l'adequada ventilació de l'espai i assegurar el compliment de les obligacions que inclouen no parlar ni menjar i fer un ús correcte de la mascareta .


Comentaris

envia el comentari