Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM i diversos agents dels Mossos d'Esquadra

Investiguen diverses persones que podrien haver-se vacunat abans d'hora a Catalunya

A partir d'una denúncia del sindicat CGT, la Fiscalia es posa mans a l'obra per buscar si s'ha comès alguna irregularitat

Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM i diversos agents dels Mossos d'Esquadra
Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM i diversos agents dels Mossos d'Esquadra | TarragonaDigital

La vacuna contra la Covid-19 és la principal arma que tenim per vèncer la pandèmia. Tot i això, la qüestió de les vacunes també està generant diversos problemes. Un d'ells va ser el retard en l'entrega de les dosis acordades amb AstraZeneca. Ara, la problemàtica gira al voltant de la campanya de vacunació. I és que, segons va denunciar fa uns dies el sindicat CGT, hi podria haver gent que s'ha saltat el protocol per vacunar-se abans d'hora, tot i no formar part dels col·lectius establerts per rebre el vaccí en la primera fase.

A partir d'aquesta denúncia, la Fiscalia Provincial de Barcelona ha decidit obrir una investigació per aclarir els fets i determinar si s'ha comès alguna irregularitat. Concretament, aquesta investigació posarà la lupa a directius, supervisors, gerents i administratiu de les empreses privades d'ambulàncies a Catalunya. I és que, segons el sindicat, més d'una vintena de persones que no es troben a la primera línia d'actuació ni tenen contacte amb pacients de Covid-19 s'haurien saltat el protocol per vacunar-se abans d'hora.

Tal com va denunciar la CGT, diversos directius i càrrecs de confiança de les empreses Falck, Transport Sanitari de Catalunya, Ambulancias Domingo, Ambulàncies La Pau i Ambulàncies Lazaro s'haurien colat en la campanya de vacunació, malgrat no formar part dels col·lectius que tenen prioritat a l'hora de rebre les primeres dosis que han arribat a Catalunya. Aquestes vacunes s'haurien administrat, segons el sindicat, als hospitals de la Vall d'Hebron i Bellvitge i al CAP de Sants.

La CGT creu que cal aclarir si aquests directius han comès «delictes de prevaricació i tràfic d’influències amb ànim de benefici propi, així com l’incompliment de la normativa sanitària», ja que en cas afirmatiu, estaríem davant d'un «abús de poder, corrupció i apropiació de recursos públics per part de persones que volen treure avantatge de la seva posició».

Una nova etapa en la campanya de vacunació

D'altra banda, aquest dimarts comença «una nova etapa» en la campanya de vacunació, tal com va definir la consellera de Salut, Alba Vergés. I és que, des d'avui, Catalunya ja pot administrar els tres vaccins que fins ara ha autoritzat Europa: la de Pfizer, la de Moderna i la d'AstraZeneca. Aquesta última empresa va fer arribar, ahir dilluns, les seves primeres gairebé 32.000 dosis. Aquestes han generat molta polèmica pel retard en l'entrega per part de la companyia farmacèutica i perquè només es podrà administrar a persones d'entre 18 i 55 anys, ja que no s'han realitzat proves amb gent i gran i, per tant, es desconeixen els efectes secundaris en aquest sector de la població.

Tot a punt per a l'inici de la segona fase

Aquesta setmana se subministraran noves primeres dosis, després de dues setmanes prioritzant la segona dosi a gent que ja havia rebut la primera. Això permetrà augmentar fins a 26.000 les persones immunitzades. Una vegada finalitzi la primera fase, s'iniciarà la segona, en la qual es vacunaran farmacèutics, auxiliars de farmàcia, fisioterapeutes i funcionaris de presons.