La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha anunciat aquest dimecres, 7 d'octubre, a la Comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats que el seu executiu ha iniciat les tasques d'una reforma per derogar la llei de l'avortament del 2015. L'objectiu, segons Montero, és «assegurar que totes les dones tenen dret a decidir sobre els seus propis cossos i que fem tot el possible per assegurar la salut sexual garantint l'accés a l'anticoncepció, a les formes innovadores de la mateixa i a una educació sexual efectiva».
L'executiu vol derogar d'aquesta manera la llei aprovada durant el mandat de Mariano Rajoy que establia que les dones de 16 i 17 anys necessitaven el consentiment patern per poder avortar. «Els nostres cossos són nostres i nosaltres decidim», ha afirmat Montero, que ha apuntat també que la reforma permetrà impulsar la igualtat entre homes i dones i permetrà garantir la interrupció de l'embaràs per a totes les dones en condicions de seguretat.
El ministeri treballa sobre una modificació de la Llei de l'avortament del 2010 que no obligava les menors a rebre el permís dels seus pares per poder avortar. Aquella norma establia que tan sols calia informar-los, tot i que l'executiu de Sánchez no ha aclarit si la modificació incidirà de nou en aquesta condició.
Adaptar-se a la directiva europea d'Igualtat
La ministra Montero ha posat també Alemanya com a exemple dels països que estan adaptant les seves lleis a la directiva europea d'Igualtat, que reclama igualar els salaris entre homes i dones per un mateix treball, i ha demanat a Espanya que se segueixi el mateix camí.
Segons ha explicat, «ara mateix és més gravós moure una carreta que arreglar una dotzena d'habitacions» i s'ha preguntat per què segueix sent així. De totes formes, la ministra ha agraït la valentia de Carmen Calvo, que va ocupar el seu càrrec en l'anterior mandat, però ha instat a seguir renovant aquestes qüestions, especialment ara que el coronavirus ha demostrat que el teletreball no és una forma de conciliació, i denúncia que les dones s'han carregat a les esquenes la pressió de conciliar el teletreball: «El repartiment desigual en les tasques domèstiques existeix a les llargs espanyoles, sobretot en els que estan formats per parelles heterosexuals».