Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografia de la seu d'Italco a Sant Quirze del Vallès

Italco anuncia el tancament de la planta de Sant Quirze del Vallès

El tancament afectarà 246 treballadors

Fotografia de la seu d'Italco a Sant Quirze del Vallès
En l'última dècada, la companyia va perdre gairebé 1.000 llocs de treball | Cedida

La direcció de la multinacional tèxtil Italco ha anunciat aquest dijous al comitè d'empresa la seva intenció de tancar la planta que té Sant Quirze del Vallès, amb una plantilla de 246 treballadors, adduint causes econòmiques.

En un comunicat, CCOO ha rebutjat aquesta decisió assegurant que Italco, que produeix roba d'alta costura per a la firma italiana Ermenegildo Zegna, «té futur a Catalunya» i exigeix a la direcció un pla de futur per a la planta vallesana. També recorda que la plantilla d'Italco, integrada pràcticament per dones, «està molt preparada i ha demostrat sobradament la seva capacitat i qualitat de treball». En els últims 15 anys la planta d'Italco a Sant Quirze havia perdut gairebé 1.000 llocs de feina.

Per la seva banda, la direcció de la companyia ha informat, a través d'un altre comunicat, que està disposada a negociar amb els treballadors. També assegura que la decisió s'ha pres després «d'encadenar pèrdues durant els últims tres anys» en el context d'una caiguda «dràstica» de la demanda en els darrers cinc, principalment a Europa però també a Amèrica.

«La situació no mostra cap signa de millora a curt termini. L'empresa ha fet molts esforços previs per evitar arribar a aquesta situació, sempre d'acord amb els representants de la plantilla», afegeix la direcció.

També ha recordat que Italco ha traslladat producció «no assignada inicialment» a Espanya i que a finals del 2019 va invertir en equipament industrial. Amb tot, Italcos «es veu forçada a adoptar mesures addicionals en atenció al difícil escenari actual».

Girbau presenta un ERO per acomiadar 76 treballadors

Paral·lelament, l'empresa Girbau, dedicada a la maquinària de bugaderia professional i amb seu a Vic, ha presentat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per acomiadar 76 treballadors.

Els motius que al·lega són econòmics i organitzatius i ho atribueix a una «caiguda molt significativa» de les comandes, donat que són un sector molt vinculat al turisme. Des de CCOO, el sindicat majoritari al comitè d'empresa, rebutgen l'expedient i demanen que es busquin altres fórmules per compensar la caiguda de comandes. En aquest sentit, posen l'exemple dels dos ERTO bonificats amb fons públics que s'han aplicat durant el 2020.

Girbau ha confirmat a l'ACN que ha presentat l'ERO que afectaria 76 treballadors i que ara s'obrirà un període de negociació. Segons fonts de l'empresa, la decisió s'ha pres per «causes productives» i per la forta caiguda de la facturació. Remarquen que la seva activitat està «molt vinculada al turisme», un dels sectors més castigats per les restriccions de la covid-19, que no es preveu que es pugui recuperar a curt termini.

La secció sindical de CCOO de Girbau i la federació d'Indústria del sindicat s'oposen a l'ERO. En un comunicat, defensen que hi ha «instruments suficients per pal·liar aquesta situació conjuntural de baixada de les comandes» i posen l'exemple dels dos ERTO que es van aplicar l'any passat, l'últim de forma negociada amb els treballadors.

Segons el sindicat, la direcció al·lega causes econòmiques, tècniques i organitzatives i es basa en «projeccions de futur». Des de CCOO i els delegats sindicats ho veuen «injustificat» i creuen que és una «mesura preventiva» per «retallar» les condicions laborals de la plantilla. Des del seu punt de vista, creuen que la direcció vol fer una «purga» contra aquells treballadors que «no han acceptat el xantatge» en el procés de negociació del conveni col·lectiu.