Rússia continua amb la ronda de contactes amb els països europeus. Aquest dijous el president rus, Vladímir Putin, ha establert contacte a través d'una trucada telefònica amb el president del Consell de Ministres d'Itàlia, Mario Draghi.
Després de la trucada i en una breu compareixença davant dels mitjans de comunicació, Draghi ha llançat un missatge d'advertiment. «La crisi alimentària que s'acosta, i que ja és present en alguns països africans, tindrà proporcions gegantines i terribles conseqüències humanitàries».
A més a més, ha revelat que la conversa s'ha produït «per parlar de l'evolució de la situació a Ucraïna i els esforços per trobar una situació compartida a l'actual crisi alimentària i les seves greus repercussions als països més pobres del món».
Un encariment dels aliments
El primer ministre italià ha demanat el desbloqueig de la situació del cereal encallat als ports d'Ucraïna. D'això depèn l'aliment de milions de persones al món. «El propòsit era preguntar-li si es podia fer alguna cosa per alliberar el cereal que actualment està emmagatzemat a Ucraïna», explica Draghi.
Tot i això, Putin ha afirmat que aquest desbloqueig «no és suficient per resoldre la crisi alimentària mundial». També, ha culpat de la crisi alimentària a les sancions imposades, ja que el president rus afirma que si aquestes s'aixequessin, Rússia podria exportar gra.
Des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna, el 24 de febrer, la seguretat alimentària a tot el món està sent amenaçada. L'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) ha advertit que el conflicte provoca un encariment dels aliments i de l'energia.
Per la seva banda, Itàlia ha previst per al proper 8 de juny un Diàleg Ministerial amb els països mediterranis en col·laboració amb la FAO. L'objectiu és comprendre les necessitats i traçar mesures d'intervenció davant les greus repercussions que està tenint la guerra a Ucraïna a la seguretat alimentària, particularment a la Mediterrània i l'Àfrica.
A més, Itàlia ha presentat un pla a l'ONU per facilitar el diàleg entre Rússia i Ucraïna. «No hi ha pau imposada», explicava fa una setmana el ministre d'Exteriors italià, Luigi di Maio.
Segueix el conflicte al Donbass
A la reunió telefònica també s'han referit a la guerra a Ucraïna. «Vladimir Putin va informar sobre el treball en curs per establir una vida pacífica a les ciutats alliberades del Donbass. Va parlar detalladament sobre els passos fets per garantir la seguretat de la navegació, inclosa l'obertura diària de corredors humanitaris per a la sortida de vaixells civils dels ports d'Azov i Mar Negre, que es veu obstaculitzada per la part ucraïnesa», expliquen des de la pàgina web del Kremlin.
Tot i això, preguntat per un possible acord per a la pau entre Ucraïna i Rússia, l'expresident del Banc Central Europeu ha respost que no veu cap indici que la guerra finalitzi pròximament.