El passat 27 de desembre de 2018, Ivan Aguilar, un economista molt influent en sectors sobiranistes, va tancar, temporalment, el seu compte i perfil social de Linkedin i Twitter. Ho va fer després de confessar en aquesta última xarxa social que «he mentit en dir o fer creure que sóc doctor i altres mèrits que no tinc», alhora que assegura que aquesta és «una actitud reprovable per la qual demano perdó públicament».
Diversos dirigents independentistes com Ramon Tremosa o Germà Bel havien donat el vistiplau al reconegut economista per la seva feina. Ara, Aguilar és acusat d’haver inflat el seu currículum, ja que ha confessat no tenir un doctorat en economia. A més els seus treballs acadèmics no apareixen enlloc. És per això que se l’ha comparat amb el petit Nicolás, el reconegut jove madrileny que es va infiltrar en les altes esferes polítiques del PP i el PSOE.
He mentit en dir o fer creure que sóc doctor i altres mèrits que no tinc. És una conducta reprovable per la que demano perdó públicament. Sé que he decebut a molts. Sé que molts esteu enfadats o avergonyits. Em sap molt greu. Espero haver après la lliçó
— Ivan Aguilar (@IvanLQF) January 2, 2019
Els articles que he signat són obra meva, escrits amb els meus coneixements i referències. Ningú altre els escriu ni els copio d'enlloc. Agraeixo als que n’han reconegut la vàlua
— Ivan Aguilar (@IvanLQF) January 2, 2019
La meva vida privada, amb els seus alts i baixos, encerts i equivocacions, és meva, com la teva és teva. És un afer íntim i trobo un abús exposar-la públicament (jo no ho he fet mai)
— Ivan Aguilar (@IvanLQF) January 2, 2019
A tots aquells que m’heu tractat amb humanitat, respecte i empatia, moltes gràcies. M'heu donat la lliçó més important. Per a mi això té una valor infinit. Us estic agraït per sempre
Ens veiem al Twitter!— Ivan Aguilar (@IvanLQF) January 2, 2019
Les relacions independentistes d’Aguilar
Algunes fonts apunten que Aguilar tindria una bona relació amb la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i que inclús ha viatjat fins a Waterloo per visitar a Carles Puigdemont. També s’ha dit que va estar a punt d’aconseguir un càrrec a les files de La Crida Nacional, però en cap cas s’ha confirmat.
Després de la revolució creada per la notícia que part del currículum d’Ivan Aguilar podria ser fals a Twitter s’han creat dues bandes, a favor d’ell i en defensa dels seus articles i en contra que hagués mentit públicament. Cal recordar que Aguilar és columnista de diaris com ‘Via Empresa’ i ‘El Nacional’ i havia participat en nombrosos fòrums econòmics i programes de ràdio.
L’autor de ‘La gran teranyina’, Roger Vinton ha tramès un comunicat en contra que Aguilar hagi inflat el seu currículum, per alhora aclarint que no és el primer cas, ni el més impactant, ja que «alguns personatges públics d’aquest país i de l’Estat han mentit sobre el seu currículum».
M'arriba això del senyor Vinton. L'últim punt és importantíssim. pic.twitter.com/yy86UooRqw
— Biel Figueras (@Rincewindcat) December 29, 2018
Ivan Aguilar, home més buscat
El periodista Quique Badia va publicar al mitja digital ‘Medium’ que feia temps que dubtava del currículum d’Aguilar: «quan em va assegurar que dirigia un departament de 35 empleats entre els quals hi havia 20 doctorsi (literal) «dos aspirants a premi Nobel», vaig sospitar que potser (i només potser) el que deia no era veritat. Unes afirmacions que cal sumar al fet que Aguilar hauria afirmat treballar pel president del Bundesbank, per una consultora que tenia de clients la Reserva Federal o el president dels EUA i, fins i tot, per la CIA».
Així ho va fer públic el periodista el 28 de desembre assegurant que no era «cap innocentada» i que duia temps investigant a l’anomenat ‘guru de l’economia’, tal com ho redacta a ‘Medium’.
El seu compte de Twitter, reobert
Ivan Aguilar va fer pública aquesta notícia i després va tancar el seu Twitter i el seu Linkedin, però l’ha tornat a reobrir recentment i ha tornat a publicar tuits relacionats amb la política. A més, molts dels seus seguidors van assegurar que «no el seguien per ser doctor» sinó per contingut dels seus articles i les seves explicacions i que per tant seguiran llegint les publicacions d’aquest ‘guru de l’economia’.