Fotomuntatge de l'Agència Tributària i un bitllet de 200 euros.

Si ja cobres aquestes ajudes, el xec de 200 euros no és per a tu: no te'l donaran

Polèmica sobre el xec del Govern per comprar aliments

En aquestes darreres setmanes s'ha parlat molt del xec de 200 euros que va aprovar el Govern d'Espanya per a la compra d'aliments.

Aquesta ha estat una de les seves grans mesures de començament del 2023. I des del 15 de febrer passat ja es pot sol·licitar aquest xec a la seu electrònica de l'Agència Tributària.

Un xec que, sobretot, està orientat a les famílies que pateixen més econòmicament i que tenen uns ingressos més pobres.

Per al Govern, aquest xec està inclòs al tercer paquet de mesures anticrisi de l'Executiu. Un que arribarà fins a 4,2 milions de famílies amb rendes que no superen els 27.000 euros i el seu patrimoni és menor a 75.000.

El xec de 200 euros del Govern porta lletra petita

Aquest ajut ve fixat al BOE sota el Reial Decret Llei 20/2022, de 27 de desembre. Tot i ser una ajuda destinada a llars amb ingressos baixos, hi ha dos col·lectius que en quedaran fora, tot i que compleixen aquestes condicions de baixes rendes.

Estem parlant dels que estiguin cobrant l'Ingrés Mínim Vital (IMV) i els que estiguin cobrant una pensió des del 31 de desembre del 2022.

A més, tampoc hi accediran els administradors d'una societat mercantil que no hagin finalitzat la seva activitat al final de l'any passat.

Entre els requisits per demanar aquesta ajuda hi ha una residència legal i efectiva a Espanya. A més de tenir aquests ingressos inferiors a 27.000 euros i un patrimoni menor a 75.000.

Si cobres una d'aquestes ajudes, no podràs accedir al xec de 200 euros

En aquest patrimoni cal assenyalar que l'habitatge habitual no s'inclou a l'hora de demanar aquest xec. A més, no es valoraran les rendes d'una llar quan, si tots els membres conviuen junts, no hi hagi cap vincle familiar entre ells.

Muntatge amb una imatge d'un bitllet de 200 euros
El xec de 200 euros planteja un dubte entre els sol·licitants | Catalunya Diari

A banda dels col·lectius que no podran accedir a aquest ajut, a qualsevol integrant de la unitat familiar que tingui un altre membre que hagi sol·licitat l'ajut se'ls denegarà l'accés.

En cas d'intentar enganyar a Hisenda, les dades creuades de l'Agència Tributària amb la resta d'administracions públiques comprovaran qui no es podrà adherir a aquesta ajuda.

El motiu pel qual els beneficiaris de l'IMV no puguin accedir a aquest xec podria ser el següent. Parlem de l'increment del 15% a les quanties de l'Ingrés Mínim Vital i a les pensions no contributives.

Fins aquesta data pots sol·licitar el xec de 200 euros

En atorgar-li aquesta pujada de prestacions, provocaria una incommutabilitat d'una de nova i el repartiment seria més just sobre aquesta partida pressupostària. Alhora, aquells que cobren pensions contributives, tampoc no podran rebre l'ajuda, i és que aquestes pensions pujaran un 8,5 %.

Foto d'unes mans amb diners i un moneder
Hisenda ja ha deixat molt clar com accedir a aquest ajut del Govern | GETTY IMAGES

L'ajut es podrà sol·licitar fins al 31 de març del 2023 a través del formulari de l'Agència Tributària. I per fer aquesta petició caldrà posseir certificat digital, clau o DNI electrònic.

En emplenar el formulari, l'Agència Estatal d'Administració Tributària comprovarà el nivell de rendes i de patrimoni i prendrà la decisió de concedir o rebutjar aquesta sol·licitud.

Finalment, les persones amb domicili fiscal a Navarra o al País Basc no poden sol·licitar aquest ajut a l'Agència Tributària. Per a aquest tipus de situacions, es veuran obligats a acudir a les hisendes de manera local. Aquestes seran les competents per atendre totes les sol·licituds i administrar el xec de 200 euros que ha presentat el Govern.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!