Imatge d'una calculadora amb una gràfica

Si no vols pagar la Renda, aquest és l'IRPF que t'han de retenir a la nòmina

T'expliquem quin tipus d'IRPF t'han de retenir a la teva pròxima nòmina

La retenció de l'IRPF s'aplica a la nòmina quan es percep al final de mes si es treballa per compte d'altri o propi. Explicat amb altres paraules, és la retirada del sou que fa Hisenda sobre el que s'ha de pagar a la declaració de la renda.

Pot ser que la retenció de l'IRPF que s'apliqui sigui inferior a la deguda, per la qual cosa pot passar que la declaració «surti a pagar». Es pot donar el cas contrari i que aquesta xifra sigui superior, de manera que «surti a deure».

Si no t'aclareixes amb aquest tipus de termes, t'expliquem el que has de saber sobre la retenció de l'IRPF a la teva nòmina.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Què és la retenció de l'IRPF?

Imatge d'unes factures i una calculadora damunt de la taula
La retenció de l'IRPF a la teva nòmina | Getty Images

Segons l'Agència Tributària, la retenció de l'IRPF és la quantitat de diners que les empreses descompten a les nòmines dels seus treballadors. Representa una part del pagament que ha d'aportar el treballador sobre la renda de les persones físiques en concepte d'impostos.

Després de l'aplicació, la retenció de l'IRPF pot sortir a pagar o a tornar. En cas que surti a pagar, el treballador haurà d'abonar la part que resta dels impostos que li corresponen. Això significa que la retenció de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) ha estat menor del que s'estipula.

En cas que surti a tornar, el treballador no haurà d'abonar res. Rebrà una determinada quantitat per l'Agència Tributària. Això significa que la retenció de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) ha estat més gran del que s'estipula.

Per calcular la retenció de l‟IRPF se sol aplicar un percentatge de retenció sobre el sou anual brut del treballador. Aquest percentatge depèn del salari, la situació familiar, el tipus de contracte i la durada. L'empresa presenta a l'Agència Tributària una sèrie de documents on es mostren les retencions de l'IRPF de cadascun dels treballadors. A més, la retenció de l'IRPF és obligatòria a la nòmina de cada treballador, d'acord amb els trams establerts.

Percentatge d'IRPF que et poden retenir

El sou (normalment ens referim al sou brut) és un dels factors que cal tenir en compte per calcular la retenció de l'IRPF. Se sol dividir en 2 parts, la retenció a 'nivell estatal' i a 'nivell autonòmic'.

El percentatge de retenció de l'IRPF a 'nivell estatal' és la recaptació del qual va a les arques de l'Estat. En el segon cas, el percentatge de retenció de l'IRPF a 'nivell autonòmic' és la recaptació del qual va a les comunitats autònomes.

La retenció de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per a cada cas és:

Des de 0€ a 12.450€: 9,5% (nivell estatal), 9,5% (nivell autonòmic) i 19% (total)

Des de 12.451€ a 20.200€: 12% (nivell estatal), 12% (nivell autonòmic) i 24% (total)

Des de 20.201 € a 35.200 €: 15% (nivell estatal), 15% (nivell autonòmic) i 30% (total)

Des de 35.201€ a 60.000€: 18,5% (nivell estatal), 18,5% (nivell autonòmic) i 37% (total)

Des de 60.001 € a 300.000 €: 22,5% (nivell estatal), 22,5% (nivell autonòmic) i 45% (total)

Més de 300.000 €: 24,5% (nivell estatal), 22,5% (nivell autonòmic) i 47% (total)

Després de conèixer totes aquestes dades i la relació entre la nòmina i la retenció de l'IRPF, és notable que no és gens senzill estar-ne al corrent. Fer la declaració de la renda i portar el control de les despeses i finances personals no és gens fàcil. Nosaltres recomanem que, si l'usuari així ho vol, busqui alguna entitat que li porti tot aquesta mena de tràmits i així sigui tot molt més senzill.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!