Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Jordi Moré i Amadeu Benach, al jaciment de Banyeres del Penedès.

El jaciment ibèric de Banyeres supera totes les expectatives: «podríem ser al davant de la Pompeia catalana»

Es conserven nombroses cases amb murs de quatre metres d'alçada | El consistori presentarà el projecte als fons europeus Next Generation

Les excavacions al jaciment ibèric de les Masies de Sant Miquel, a Banyeres del Penedès, segueix superant totes les expectatives. Després de diverses campanyes realitzades els últims dos anys, els resultats que s'estan obtenint són engrescadors.

«Per impacte, es podria comparar aquest jaciment amb el de Pompeia», manifesta l'arqueòleg de la UB Jordi Moré, que lidera els treballs. Això és així pel magnífic estat de conservació que presenten les construccions del que devia ser una de les capitals de la Cossetània Oriental.

Una experiència «immersiva»

L'equip ha excavat ja tres cases, que tenen murs de fins a quatre mestres. «L'experiència immersiva és única, i permetrà que tothom recorri els antics carrers d'aquesta ciutat», apunta l'alcalde de Banyeres, Amadeu Benach. El batlle té clar que aquest és «un cavall guanyador» per la comarca, que pot fer de «reclam» per atraure visitants.

Les excavacions que s'han fet els dos últims anys han permès baixar fins a quatre metres, quan amb el georadar només s'havia captat la part superior. Això ha permès datar la primera construcció de l'assentament al segle cinc abans de crist. Posteriorment es va fer una remodelació completa, pels voltants del segle III abans de crist.

Treballs d'excavació al jaciment de Banyeres del Penedès.
Les campanyes al jaciment de Banyeres es fan els mesos d'estiu. | Ajuntament de Banyeres

Això està proporcionant molta informació de com vivien els ibers fa uns 2.600 anys. A les prospeccions s'han recuperat penjolls, joies, monedes o dues inscripcions de plom. També s'ha tret a la llum la doble muralla i el fossar de protecció que rodejava la ciutat.

«Creiem que hi havia unes 300 edificacions, la qual cosa ens porta a pensar que era la segona ciutat més gran de Tarragona», segons Moré. La importància d'aquest jaciment és que seria el més ben conservat de Catalunya, cosa que el convertiria en un espai únic. Per això des de l'Ajuntament volen que sigui un projecte de comarca que ajudi a impulsar l'economia.

A la recerca d'inversió

Per desenvolupar-lo, però, cal una gran inversió, de diversos milions d'euros. Per això el consistori ha contactat amb una empresa especialitzada a captar subvencions. La idea és elaborar el projecte en set mesos i presentar-los a la convocatòria dels fons europeus Next Generation o als FEDER.

També es rebrà una subvenció de la Diputació de Tarragona per fer un tancamenti evitar així furts com els que ja han patit recentment. Amadeu Benach apunta que aquest és un projecte «ambiciós» que ha de rellançar la comarca. Per això es preveu fer un centre d'interpretació en uns terrenys propers, així com un vial d'accés i un pàrquing.

Des de l'Ajuntament pensen que les primeres visites, que serien de centres escolars, es podrien començar a fer d'aquí a dos anys. Però el treball que hi ha per descobrir aquesta gran ciutat és enorme, i durarà molts anys. Per això la primera fase se centraria a obrir els carrers, perquè els visitants hi poguessin circular, i després es desenterrarien les cases.   

El jaciment de les Masies de Sant Miquel, a Banyeres.
Ja s'han desenterrat tres cases del jaciment de Banyeres. | BP Diari