Jakub, el jove que porta més de quatre anys sense poder sortir d'una residència geriàtrica

Va patir un greu accident de trànsit el 2015

Una de les sales d'espera de l'Hospital de Nens de Barcelona, el 6 de novembre de 2019
Jakub Kabub va ingressar a l'hospital Bellvitge amb un fatídic quadre clínic | CatalunyaDiari

Un missatge destacava fa uns dies d'entre el miler de publicacions que diàriament es pengen a les xarxes socials. «Estem, per desgràcia, sota mínims quant a la recaptació per la rehabilitació de Jakub» escrivia Yolanda López en un intent desesperat per poder seguir amb la recuperació de Jakub Kuba Vagner, un jove de 26 anys que va patir un greu accident de trànsit a Vilanova i la Geltrú ara fa quatre anys.

El noi, d'origen txec, es troba intern en una residència geriàtrica a Alella (Maresme) des de fa més de quatre anys, per culpa de la seva situació irregular a Espanya, segons informa 'Metropoli Abierta'.  Fins al moment de l'accident, Jakub Kuba Vagner, nascut a Brno (República Txeca), era un transeünt de Barcelona. Amb tan sols 18 anys va abandonar el seu país natal i va posar rumb a Itàlia, després va anar a França i, finalment va fer cap a Catalunya, on vivia com a okupa.

Abans de l'accident no es coneixien

Yolanda López, qui des de l'accident té cura del jove, explica que abans de l'accident no el coneixia. «Sabia de la seva existència per la meva filla» anuncia, «en una de les pauses de l'Escola Massana, on estudiava art i disseny, perquè es va interessar pel gos que portava». Ell i la seva filla es van veure al llarg d'aquell curs escolar, però quan va arribar l'estiu, la filla de Yolanda en va perdre la pista. 

 «El seu únic contacte era a través de Facebook, i de manera irregular, ja que ell l'utilitzava en locutoris públics». En tornar a les classes, va coincidir al mateix lloc amb un altre noi txec i, sempre segons el mitjà en qüestió, va ser a través d'aquest que va descobrir el què li havia passat al seu amic.

Va perdre la documentació a causa de l'accident

El 8 de juny del 2015 en Jakub havia de començar a treballar en un restaurant, però malauradament va ser víctima d'un fatídic accident. Segons sembla, no va utilitzar el pas de vianants per travessar la carretera, amb la mala sort que una furgoneta se'l va emportar. L'accident va ser molt greu, la seva documentació va desaparèixer i també el seu gos.

Va ser traslladat d'urgència a l'hospital Bellvitge amb un quadre clínic crític. En Jakub tenia una greu lesió encefàlica i un pneumotòrax, de fet, dos mesos després, quan Yolanda va aconseguir trobar al jove, el neurocirurgià va recomanar-li que se n'oblidés, que era «impossible que sobrevisqués».

Demanen ajuda per poder pagar la rehabilitació

Ja fa quatre anys d'aquest desafortunat accident. El procés que ha experimentat és impressionant i es podria dir que és gràcies a la Yolanda. Tant ella, com la seva família s'han bolcat en ajudar al jove. No obstant això, la recuperació és complicada i en Jakub necessita rehabilitació diàriament, una ajuda que suposa uns 450 euros mensuals. És per això que la família demana ajuda ciutadana per aconseguir fons i poder seguir ajudant al jove. 

A més dels greus problemes físics i neuronals d'en Jakub, cal sumar-li els jurídics. Des del moment de l'accident el jove es troba residint a Catalunya en situació irregular, ja que no té el NIE i, per tant, no pot acreditar la permanència legal. Per poder fer-ho necessita el DNI del seu país, el qual només pot aconseguir viatjant a la República Txeca: «Fins que no el tingui no puc demanar la discapacitat ni canviar-lo de lloc», lamenta la dona, qui s'ha convertit en la seva segona mare.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari