Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El joven legionario ha muerto tras recibir un disparo que le entró por la axila

Joaquín, l'exlegionari que va rebre un tret durant un entrenament a Albacete

L'advocat del jove considera que no hi van haver les mesures de seguretat necessàries

Un exlegionari va rebre un tret durant un entrenament per part d'un càrrec | Cedida

Utilitzar munició real durant els exercicis d’entrenament és habitual a la Legió Espanyola, malgrat la perillositat d’aquesta pràctica. Així ho demostra el cas del Joaquín, que va rebre un tret en una maniobra de prova que quasi li costa la vida.

Joaquín va ser traslladat a l'hospital en helicòpter, amb pronòstic greu

El gener del 2017, Joaquín, que pertanyia a la Brigada Rey Alfonso XIII, va patir l’accident durant un exercici que consistia a assaltar una posició i que havia de coordinar-se entre diferents grups de soldats. El jove, de 26 anys, va rebre un tret per part d'un càrrec a la part esquerra de l’abdomen, molt a prop de la columna, resultant ferit de gravetat.

Joaquín va haver de ser traslladat amb helicòpter fins a l’Hospital Universitari d’Albacete, on va ser operat d’urgència i amb pronòstic greu. El jove, que va aconseguir recuperar-se, va deixar enrere la Legió i s’està formant per ser Guàrdia Civil a Càceres.

El dia de l'accident no es va fer l'assaig previ a l'entrenament 

El seu cas continua obert al Jutjat Togat Militar Territorial número 23 d’Almeria i, encara que es considera un accident, es busca depurar responsabilitats. L’advocat de la víctima assegura que «quan una unitat està acostumada a maniobres similars és inevitable caure en una rutina i es poden acabar relaxant les mesures de seguretat».

La Legió acostuma a fer entrenament amb munició real | Cedida

En la majoria de casos, abans de dur a terme un exercici amb munició real es practica un assaig «en sec», és a dir, sense trets. Es fa perquè els soldats sàpiguen com s’han de coordinar i què han de fer en cada moment, encara que el dia de l’accident no es va fer. Segons un exlegionari que va declarar davant el jutge, «no hi havia cap mena de planificació i no es va realitzar cap explicació amb mapes».

L'advocat considera que no hi havia les mesures de seguretat necessàries

Per això, l’advocat assegura que no es van prendre les mesures de seguretat necessàries i que es va recollir amb massa rapidesa el lloc dels fets, de manera que no es van poder recollir les proves. També exposa que l’armilla protectora del Joaquín no era adequada, ja que era de tipus antifragments, és a dir, que només protegeix de rebots o trets indirectes. Una armilla de plaques de metall, que protegeix dels trets directes hagués estat més adequada, encara que no es pot assegurar que hagués protegit al jove del tret.

Actualment, el cas segueix obert i Joaquín vol que s’aclareixin els fets i poder rebre una indemnització, a més que es depurin responsabilitats. Quan encara estava recuperant-se, el jove va escriure que «puc dir que és cert que quan penses que moriràs, no és que vegis passar la teva vida en imatges, però sí que penses en tot allò important de la teva vida».

També et pot interessar...