Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont.

El nou càrrec que podria ocupar Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Puigdemont

L'advocat de l'expresident de la Generalitat sona com a possible membre del Consell Executiu

El mes de març que acaba d'arrencar hauria de ser, si els plans d'ERC s'acompleixen, el de la formació d'un nou Govern a Catalunya —falta definir amb quins partits. Les converses dels republicans amb la CUP i Junts per Catalunya són molt discretes i els avenços sembla que són costosos, però això no impedeix que comencin a circular alguns noms que podrien formar part del nou executiu, que amb tota probabilitat integraran de nou republicans i 'puigdemontistes'.

Jaume Alonso-Cuevillas, conseller de Justícia?

Una informació del diari 'El Mundo' revela aquest dijous, 4 de març, que Junts per Catalunya vol algunes noves conselleries, que fins ara estaven sota la responsabilitat d'ERC. Una d'elles és la de Justícia, que en les darreres dues legislatures ha estat republicana, amb Carles Mundó i Ester Capella com a titulars. JxCat vol recuperar un departament que no té des de temps d'Artur Mas, quan Germà Gordó —i, abans, la independent Pilar Fernández Bozal— n'era el titular.

Ara, doncs, JxCat vol quedar-se amb l'àrea de Justícia i pensa en un nom que encaixaria com a conseller: el de Jaume Alonso-Cuevillas, un dels advocats encarregats de la defensa de Carles Puigdemont. Alonso-Cuevillas és doctor en dret i catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona i, a més, va ser degà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (1997-2005), president del Consell de l'Advocacia Catalana (1999-2000) i president de la Federació Europea del Col·legi d'Advocats (2007-2008).

A la política, al Congrés dels Diputats, des de 2019

Després d'involucrar-se en la defensa de Carles Puigdemont a la tardor de 2017, Jaume Alonso-Cuevillas va fer el salt a la política amb Junts per Catalunya a les eleccions generals de 2019. A les de l'abril, es va convertir en diputat al Congrés per Girona, i a la repetició electoral del novembre, va revalidar l'escó, però en aquest cas per Barcelona. A les primàries de JxCat del desembre passat, va aconseguir la cinquena plaça de la llista per Barcelona per a les eleccions autonòmiques del 14 de febrer, només per darrere de Carles Puigdemont, Laura Borràs, Joan Canadell i Elsa Artadi.

Ara, Jaume Alonso-Cuevillas és diputat electe al Parlament de Catalunya i aspira a entrar al Govern de la Generalitat a través del Departament de Justícia. Altres noms de l'entorn de JxCat que han sonat per al Govern són el de Lluís Baulenas per a Educació; el de Josep Maria Argimon per a Salut; i els de Ramon Tremosa, Elsa Artadi o Laura Borràs, tot i que no està clar quin és el paper que podrien jugar en el futur executiu i dependrà d'uns acords de Junts amb ERC que, ara per ara, no es preveuen imminents.