El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha demanat als positius per coronavirus i als contactes de Covid-19 que estan en quarantena que «no surtin del seu domicili» el 14-F. Padrós ha considerat que possibilitar el dret presencial d'aquest col·lectiu «vulnera les normes de seguretat, de salut pública i de protecció de la intimitat». «És inassumible», ha afirmat en una publicació a la xarxa social Twitter.
Crec que aquesta proposta de @governobertcat de possibilitar el vot presencial (en franja horària) dels positius Covid19 i contactes estrets confinats vulnera les normes de seguretat, de salut pública i de protecció de la intimitat. És inassumible
— Jaume Padrós ? (@jaumepadros) January 26, 2021
Davant aquesta petició, i si finalment s'acaba confirmant la data del 14 de febrer per celebrar les eleccions, Padrós ha instat a «estudiar i extremar totes les mesures alternatives al vot presencial dels afectats». Cal recordar que el president del Col·legi de Metges de Barcelona va demanar la passada setmana que s'ajornessin els comicis davant la situació epidemiològica que viu Catalunya.
Àlex Arenas afirma que «és una aberració»
Jaume Padrós no ha estat l'únic expert que s'ha mostrat contrari l'assistència de persones en quarantena als col·legis electorals per votar presencialment. En aquest sentit, l'investigador de la URV, Àlex Arenas, assegurava a través d'una piulada que «segons la proposta de votació per franges horàries, el risc de contagi dels membres de les meses electorals es multiplicarà per cinc», una xifra que també és aplicable a apoderats i interventors dels partits polítics que estiguin a l'interior dels locals.
Arenas ha assenyalat que fer anar als col·legis electorals les persones contagiades, així com aquelles que són contactes de malalts, «és una aberració sanitària, que trenca el principal protocol sanitari d'aïllament de casos».
«El risc és gegantí»
L'infectòleg Oriol Mitjà coincideix amb el missatge de Padrós i Arenas, assegurant que «és un despropòsit que persones PCR positives hagin d'anar a votar al col·legi electoral». Mitjà manifestava fa pocs dies que fer sortir la gent gran de les residències per anar a votar «és inconcebible». Així mateix, l'investigador també ha assenyalat que els membres de les meses tindran «un risc gran» perquè «no tenen entrenament per utilitzar un EPI correctament».
Oriol Mitjà també considera que no és una bona idea que les persones en quarantena per ser contactes d'un positiu hagin de votar en la mateixa franja que els infectats. L'infectòleg català assegurava que «el risc per aquestes persones també és gegantí».