Imatge de la Policia Local d'Alacant

Multa rècord a tocar de Catalunya: 30.000€ per saltar-se la quarantena i anar de compres

Els mateixos veïns van delatar fins a 6 infractors

La realitat és que actualment Espanya viu possiblement un dels pitjors moments des que va començar la pandèmia provocada per la Covid-19. Tot el país està sent colpejat durament per una tercera onada que està marcant registres rècord de contagis i persones hospitalitzades en moltes comunitats. Malgrat això, segueix havent-hi qui no entén com és de complicada la situació actual i que segueix incomplint algunes de les mesures més bàsiques per frenar els contagis.

I és més, encara és pitjor quan aquest tipus d'infraccions es duen a terme de manera continuada, com s'ha pogut detectar a la localitat castellonenca d'Onda. Allà, la Policia Local detectava la setmana passada diversos casos de persones que se saltaven la quarantena després d'haver estat en contacte amb una persona que havia donat positiu per coronavirus. I és que cal recordar que mentre no es produeixi cap canvi, continuem tenint l'obligació de mantenir l'aïllament durant 10 dies, tinguem o no símptomes, i encara que hàgim donat negatiu, ja que aquests podrien aparèixer amb el pas dels dies.

Els agents de la població de la Plana Baixa es van trobar amb almenys sis persones que no complien la quarantena corresponent. Totes elles, seguien fent vida normal, tot i el perill de provocar algun possible contagi. Va ser possible detectar-los gràcies a la col·laboració de molts veïns, que no van dubtar a denunciar el comportament incívic dels seus conciutadans.

L'avís d'aquests va servir perquè la Policia Local d'Onda localitzés aquestes persones 'in fraganti' mentre feien les compres en un supermercat tan tranquil·lament. Un cop allà, van procedir a identificar-los i no van dubtar a proposar-los per la sanció més alta que recull la normativa a la Comunitat Valenciana: 30.000 euros. Però és que la cosa no acabaria aquí. També s'ha fet un informe a la Conselleria de Sanitat per si considera oportú realitzar alguna actuació en defensa de la salut pública més enllà d'una simple multa.

No és un cas aïllat a la localitat

Encara que pogués semblar que sis casos en una sola població són ja bastants, l'Ajuntament d'Onda confirmava en un comunicat que no es tracta d'un cas aïllat. També s'estaria vigilant a una altra família del municipi per haver actuat de la mateixa manera. En aquest cas, hauria estat un dels centres de salut qui hauria detectat i hauria alertat que diversos membres d'una mateixa família no haurien seguit les instruccions mèdiques de romandre aïllats en els seus domicilis. En aquest cas es desconeix si se'ls ha imposat la mateixa proposta de sanció que a les altres sis persones.

Sobre aquest assumpte s'ha pronunciat la regidora de Seguretat Ciutadana, Elena Albalat, que ha lamentat el comportament d'alguns dels seus veïns i ha felicitat els agents per la seva actuació. «Quan el sentit comú i la responsabilitat ciutadana fallen, acudeix la policia per tallar d'arrel l'incivisme. Aquesta pandèmia només la superarem si tots posem de la nostra part i deixem de banda els comportaments egoistes i insolidaris», afirmava.

Albalat també ha destacat la tasca que durant tota la pandèmia han realitzat els agents del cos local, assegurant que «s'han bolcat en la cura i protecció dels onders». A més, explicava com des del consistori es manté un contacte continu amb els dos centres de salut del municipi per oferir-los tota la col·laboració i ajuda que necessitin. I tota actuació és poca, ja que com ha passat en altres punts d'Espanya, el nombre d'infraccions de l'actual normativa de protecció contra la Covid-19 és alt. En total s'han posat fins a 588 multes per violacions de l'estat d'alarma o d'altres normatives.