Els Jesuïtes investigaran diversos casos d’abusos des dels anys 60

L’orde religiós demana perdó a les víctimes afectades per no haver-les protegit

Els Jesuïtes de Catalunya han decidit investigar  els casos de suposats abusos sexuals a les seves escoles des dels anys 60 i fins ara. L’orde religiós ha apostat per investigar aquests casos i altres de no aclarits després que sortissin a la llum diversos casos ocultats fins al moment.

En aquesta mateixa línia, doncs, el col·lectiu ha demanat disculpes a les víctimes afectades per no haver-les «protegit» i, a més, no haver investigat prou algunes de les denúncies. 

 

La necessitat de generar una cultura de protecció als menors

L’ordre religiós diu que fa temps que és conscient de la necessitat d’un treball explícit per generar una cultura de protecció als menors, tal com ho definien en un comunicat el delegat provincial dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, i el director general de Jesuïtes Educació, Enric Masllorens.

Fa uns dies el diari  ‘El País’ va informar del cas de Luis Tó González, professor del col·legi Sant Ignasi de Barcelona i condemnat a dos anys de presó el 1992 per abusar d’una nena. El religiós no va complir la pena per no tenir antecedents. 

Després de la sentència, va ser enviat a Bolívia, on va morir el 2017. Els Jesuïtes van admetre que havia estat un error no obrir un procés canònic a Luis Tó González i que «llavors no es va valorar bé la gravetat dels fets».

Els jesuïtes afirmen que ara les seves escoles són segures
Els jesuïtes afirmen que ara les seves escoles són segures | CEDIDA

 

Els Jesuïtes afirmen tenir escoles «segures»

En un comunicat signat pel delegat provincial dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, i pel director general de Jesuïtes Educació, Enric Masllorens, asseguren que actualment les seves escoles són «espais segurs».

Actualment, i fruit d’aquestes preocupacions, des del 2008 les escoles jesuïtes tenen programes de formació i prevenció, i fan tallers per a famílies, alumnes i educadors per prevenir, detectar i gestionar casos d’abusos, amb la col·laboració de la Fundació Vicki Bernadet. Les escoles també segueixen els protocols marcats pel Departament d’Educació i la Fundació Escola Cristina de Catalunya.

S’informarà dels resultats de les investigacions

Per això, han decidit fer una investigació més sistemàtica dels possibles casos d’abusos des dels anys 60 fins ara i ser «transparents» i «donar llum als casos que requereixen encara clarificació». Quan acabi la investigació de cada cas, informaran dels resultats «respectant sempre la voluntat de les víctimes i el dret a la presumpció d’innocència de les persones». 

De fet,  admeten que la gestió d’aquests casos «en ocasions ha pogut ser deficient» o les mesures preses han pogut ser incompletes. Per això, els Jesuïtes demanen perdó a les víctimes i les seves famílies i lamenten no haver estat «a l’altura de la confiança dipositada en els seus centres».