Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Jordi Roca, sobre la seva malaltia: «Començo una frase amb veu normal, però, em canso moltísim»

El xef ha explicat com fa tres anys que pateix una distonia que li provoca uns espames al coll que afecten les seves cordes vocals

Andreu Buenafuente Jordi Roca
Jordi Roca ha parlat amb Andreu Buenafuente a 'Late Motiv' | Movistar +

Jordi Roca és conegut per ser un dels pastissers i xefs més exitosos del món. Amb els seus germans, Josep i Joan, regenta 'El Celler de Can Roca', un 3 estrelles Michelin i nomenat fins en dues ocasions com a millor restaurant del món. Però els seus tres últims anys han estat marcats per una malaltia minoritària que l'afecta en el seu dia a dia en el restaurant. 

En una conversa amb Andreu Buenafuente, al seu programa 'Late Motiv', confessava que pateix distonia: «Una sèrie d'espasmes que poden ocórrer a una mà, al peu, a la cara, a la boca». A ell l'han afectat al coll, fet que ha provocat que hagi passat molt temps amb aquest «molt, molt alçat, quan camino encara se m'aixeca». Finalment, aquest problema muscular va acabar afectant  les seves cordes vocals i, per tant, la seva veu. 

Un any per trobar respostes al seu problema  

Encara que admet que ara es troba millor, ja fa tres anys que és «disfònic». És habitual que les cordes vocals se l'obrin, se li escapin els son i no pot controlar la seva fonació. Aquest problema el va dur a estar durant un any buscant respostes, ja que «no tenia clar el diagnòstic».

La seva disfonia dificulta molt la seva feina a la cuina | Cedida

 

Després de mesos de cerca, per fi ha començat una rehabilitació en l'àmbit de fonació. Gràcies a aquesta, pot començar una «frase amb veu normal», encara que quan continua parlant aquesta marxa i «es cansa moltíssim». Tot i això, tots els esforços són pocs per aconseguir una millora, ja que ara mateix, per evitar acabar esgotat, prova de parlar només sense fonació i, amb el soroll propi d'una cuina, molts cops els seus companys no l'entenen. 

També et pot interessar...