Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jorge Rey

Jorge, el nen viral que va predir Filomena, alerta del pròxim temporal: «Molta aigua»

Jorge Rey adverteix de fortes pluges durant els pròxims dies

Jorge Rey, el jove aficionat a la meteorologia que anteriorment ja va predir la borrasca Filomena, ara adverteix de l'arribada d'una nova DANA. Gran part del territori peninsular experimentarà una caiguda de les temperatures, a més de suportar «moltes pluges» durant els pròxims dies. «Es tractaran de fortes precipitacions que afectaran diferents zones del nord i, en general, molts punts del país», explicava.

El burgalès ha recorregut al refranyer popular per explicar què ens espera al davant. «Des de la Mare de Déu d'agost a Sant Miquel, no hi ha cap pluja que faci bé», va assegurar en relació amb els ruixats que ens acompanyaran aquest final de mes. Certament, Es tractarà d'una bestreta d'allò que ens podria esperar a la tardor.

Per realitzar aquestes previsions, Jorge Rey usa el tradicional mètode de les «cabañuelas». Es basa en un mètode que forma part del folklore popular de les zones rurals. Aquest sistema es basa en l'observació del temps durant els primers 12 dies d'un mes. A partir d'això, es fa una estimació de com serà la meteorologia durant un any. Aquesta fórmula sempre ha resultat força polèmica, ja que no té base científica, assenyalen des de l'Agència Estatal de Meteorologia.

Foto d'un paraigües.
Durant aquesta setmana, les pluges seran abundants. | Getty Images

Asseguren que «la capacitat d'observació de la natura i la saviesa popular que atresoren les persones al món rural és valuosa. A més, els permet adaptar la seva forma de vida al medi local amb èxit». Tanmateix, en el cas de les «cabañuelas», «no són més que una superstició».

Per tant, li resten transcendència, en entendre que «no té cap sentit ni fonament». Consideren que el temps que hi hagi els 12 primers dies d'agost no permet saber què passarà els 12 mesos de l'any següent.

Les pluges ens acompanyaran uns quants dies

Les precipitacions seran abundants a zones del Cantàbric i en alguns punts de Catalunya, apunta Rey. «Estem a l'espera d'importantíssimes pluges a causa de la temperatura que ja hi ha al Mediterrani i de la que guarda la Terra», explica. Recalca que aquestes precipitacions es deixaran notar sobretot a l'àrea del Pirineu. A Astúries, per exemple, l'aigua caiguda en un sol dia és comparable al que hi pot haver tot un mes d'agost. Això dona mostres de la seva intensitat.

Fins ara, les temperatures estaven sent massa altes a tota la península Ibèrica. No obstant això, a partir del dia 15, s'ha experimentat una caiguda considerable dels termòmetres. Cal dir que la predicció del jove burgalès coincideix amb la de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Tots dos anuncien pluges durant gran part de la setmana, sobretot fins dijous. Aquest dimecres, l'organisme estatal ja havia decretat l'alerta taronja per tempestes a Barcelona i a Tarragona. També hi va haver avís groc a Astúries, Cantàbria, Biscaia, Girona, València, La Corunya i Castelló.

Foto de dues tendes de campanya amb pluja.
Les pluges seran més abundants al Cantàbric i als Pirineus. | Canva

Un front atlàntic va escombrar la meitat nord del país deixant cels ennuvolats i precipitacions. Els ruixats van afectar sobretot Galícia i la zona cantàbrica. També es va registrar una nuvolositat d'evolució diürna al nord-oest peninsular, que va donar lloc a pluges als Pirineus i zones de Catalunya i Aragó.

Caiguda destacada dels termòmetres

Les pluges fortes van venir acompanyades d'un descens de les temperatures. La caiguda va arribar a ser una mica més de 5 ºC en alguns punts d'Espanya, sobretot al nord.

Per al cap de setmana, la previsió de l'AEMET assenyala que els termòmetres tornaran a pujar al terç oest de la Península a partir de divendres. S'espera que, tant el dissabte com el diumenge, hi hagi cels clars i sense rastre de l'aigua. Adverteixen que es podrien arribar als 35 ºC al sud-est peninsular, encara que les nits deixaran de ser tan caloroses.