Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla de Jorge Rey, el jove que va predir 'Filomena'

Jorge Rey aclareix què passarà els primers dies d'estiu i avisa: «No serà el mateix»

S'acosten novetats amb vista al canvi d'estació

Jorge Rey, el jove aficionat a la meteorologia i que fa els seus pronòstics sobre la base de mètodes tradicionals, acaba d'enviar un missatge. A les portes de l'estiu avança que «no serà el mateix».

Com és habitual en les prediccions que fa al seu canal de YouTube, sempre diu un refrany relatiu al període en què ens trobem. «Si plou a primers de juny, el bon temps és lluny», apunta. Afegeix que «realment té molta de veritat» aquesta dita.

El jove no es va voler oblidar que fa tot just un any Espanya va suportar una important onada de calor, que va provocar que els termòmetres es disparessin per sobre dels 35 °C. Ha explicat que va ser «una verdadera onada de calor d'estiu», que va deixar «temperatures força extremes a alguns llocs».

Tanmateix, tot fa indicar que aquest començament d'estiu la situació no es repetirà. «Què passarà els pròxims dies?», es pregunta Jorge Rey. Revela que ara com ara «no estem veient el mateix».

Pluges i tempestes a diversos punts de la Península

Per tant, resultarà complicat trobar-se el mateix escenari de 2022. Jorge Rey indica que hi haurà pluges rellevants que «arriben a zones del nord, a l'àrea del Cantàbric». Caldrà parar atenció a les acumulacions, que «podrien acostar-se als 100 litres als Pirineus, Astúries i Cantàbria».

Un home travessant el carrer enmig d'una tempesta i amb cotxes darrere
Jorge Rey pronostica pluges al Cantàbric i a àrees del Pirineu. | Europa Press

També s'esperen precipitacions a Castella i Lleó, assenyala Jorge Rey. Per la seva banda, a la Mediterrània, al centre i al sud peninsular comptaran amb una situació de major estabilitat. No hauran de suportar xàfecs, encara que sí que és probable que hi hagi una caiguda del mercuri.

Quan passi aquest període de precipitacions i tempestes, tornarem a la normalitat. Amb vista al començament de l'estiu, «en general tindrem temperatures que estaran fins i tot prop dels 40 graus, sobretot a zones del sud». Explica que «s'imposa l'anticicló a Espanya, o més aviat s'imposa cap a Europa» i així bloqueja «l'arribada de borrasques».

Per concloure el vídeo, avisa els seus seguidors que durant els pròxims dies té previst abordar la predicció de les témpores. Es tracta d'una interpretació popular, que ha passat de generació en generació, i que es va fer servir sobretot al nord d'Espanya.

Com funcionen les témpores?

Encara que es tracta d'un mètode per pronosticar el temps amb arrelament en alguns territoris, per a molta gent les témpores resulten totalment desconegudes. Tal com publica La Razón, són quatre i les componen tres dies de determinades setmanes de l'any, entre les quals hi ha les següents.

Un home utilitzant un ordinador portàtil davant d'un ventilador encès
Les temperatures no seran tan altes al començament de l'estiu. | Getty Images

Les témpores de primavera tenen lloc dimecres, divendres i dissabte de la segona setmana de Quaresma. Les témpores d'estiu són els mateixos tres dies de la primera setmana després de la Pentecosta. Les témpores de tardor es produeixen dimecres, divendres i dissabte següents al 14 de setembre; tanmateix, si el Dia de l'Exaltació de la Santa Creu és dimecres, les témpores s'endarreriran una setmana. Les témpores d'hivern tindran lloc dimecres, divendres i dissabte següents al 13 de desembre, dia de Santa Llúcia; ara bé, si aquest dia és dimecres, les témpores també s'endarreriran els mateixos dies però de la setmana següent.

Les prediccions s'han de fer basant-se en l'observació del temps que es produeixi en cadascuna d'aquestes témpores. En funció d'aquestes, es determinarà el que passarà durant la pròxima estació. És cert que els mètodes emprats per Jorge Rey no acaben d'agradar del tot. Sobretot entre els meteoròlegs, que detecten que aquestes previsions no tenen base científica.