Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un paisatge muntanyós i ennuvolat i la cara de Jorge Rey

«Ens sorprendrà»: Jorge Rey contradiu l'AEMET i deixa clar com començarà la tardor

Jorge Rey ofereix un pronòstic diferent del de l'AEMET amb vista als propers mesos

Les previsions que realitza Jorge Rey amb vista a la tardor tenen poc a veure amb les que fa l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Un cop més hi torna a haver importants diferències entre el burgalès i l'organisme públic. De fet, el jove ja avança que hi haurà una cosa que «ens sorprendrà».

Pràcticament ja hem deixat l'estiu enrere i ara toca centrar-se en el que vindrà durant els propers tres mesos. Resulta complicat pronosticar amb exactitud el que passarà a llarg termini, però els experts s'atreveixen a oferir unes estimacions.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Jorge Rey es va fer especialment popular després d'avançar l'arribada de la borrasca Filomena al centre d'Espanya. Si escau, les tècniques que utilitza, com les 'cabañuelas' o l'observació de la natura, generen força dubtes. Sobretot per part de la comunitat científica.

Són mètodes tradicionals, molt vinculats amb l'àmbit rural, i que s'han transmès de generació en generació. Des de l'AEMET ja han convidat en alguna ocasió la població a desconfiar d'aquest tipus de teories. De fet van fer una crida per refiar-se de científics i experts, i no de paraciències, publica El Independiente.

No es tracta de la primera vegada que el noi de 16 anys desafia l'agència. L'estiu passat sorprenia tothom anunciant tempestes per al mes d'agost. Les seves previsions finalment s'acabarien complint.

Muntatge amb el jove Jorge Rey i un carrer negat amb pluja i fulles
Jorge Rey avança que serà una tardor més freda del que és habitual | Europa Press, Cuatro

Les versions de l'AEMET i Jorge Rey sobre la tardor

Els models de l'AEMET pronostiquen una tardor més càlida i plujosa del que és habitual. Hi ha un 60% de probabilitats que entre l'octubre i el desembre hi hagi més calor del normal a la Península. Aquest percentatge pujaria fins al 70% en el cas dels arxipèlags.

Pel que fa a les precipitacions, hi ha un 50% de probabilitats que sigui més plujós. Per part seva, només hi ha un 20% de possibilitats que resulti més sec. En aquest cas indiquen que hi ha més incertesa.

Per part seva, Jorge Rey també ha volgut oferir la seva versió de com serà el període tardorenc a Espanya. A través d'un vídeo al seu canal de Youtube va avançar que serà més fred del que estem acostumats.

Ha explicat que «octubre ens sorprendrà amb un comportament molt diferent del d'anys anteriors». Atribueix aquest canvi meteorològic a l'«arribada primerenca d'aire fred». El patró adoptat per les orenetes li va permetre identificar aquest esdeveniment.

Jorge Rey observa els canvis a la fauna

No és la primera vegada que el jove recorre al món animal per oferir les prediccions. Recentment, l'increment inusual de vespes li cridava especialment l'atenció. Com sol ser habitual en ell es recolzava en un refrany per definir la situació: «Any de vespes, any de neus i torbes».

Muntatge amb una imatge d'unes vespes de fons i la imatge de la cara de Jorge Rey
Jorge Rey es recolza en el comportament de les vespes per fer les seves prediccions | Getty Images, @eltiempoconjr

Això sí, advertia que encara era massa aviat per treure'n conclusions. Els diferents canvis que observava a la natura ens conviden a pensar en un hivern més dur, marcat per l'arribada primerenca del fred. De fet, «les boires ens fan pensar que la propera nevada és a tocar».

El burgalès compta amb una legió de seguidors a xarxes socials que confia plenament en les seves prediccions, però la seva feina no és incompatible amb les previsions que es fan des de l'AEMET. L'organisme públic recorda l'eficàcia dels models homologats, que solen ser força precisos.

Però, com és lògic, també hi ha un cert marge per a l'error. Sobretot quan s'ofereixen aquests pronòstics amb tant d'avançament. Ara caldrà estar atents al que ens ofereixi el temps durant aquesta tardor, on hi ha molt en joc.