Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Jorge Rey i un carrer nevat

Jorge Rey posa data a una nova 'Filomena'

L'aficionat a la meteorologia ha avisat que el pitjor de l'hivern encara ha d'arribar

El mes de desembre ha començat amb nevades i temperatures en fred a tot el país, però el pitjor encara ha d'arribar. Això és el que ha vaticinat Jorge Rey, el jove aficionat alhora que va predir la borrasca Filomena fa dos anys. De fet, no descarta que tornem a viure un temporal semblant.

Jorge Rey és un jove de Burgos que realitza prediccions meteorològiques fixant-se en el cel i els elements de la natura. Utilitza l'ancestral mètode de les cabañuelas, basat en la saviesa del camp. La seva predicció no està gaire lluny dels que preveuen els meteoròlegs per a aquest hivern.

Jorge Rey anuncia que els dies més freds de l'hivern no són gaire lluny, i posa data a l'arribada d'una altra Filomena. Preveu la irrupció d'una massa d'aire polar que convertirà aquest Nadal en un dels més freds que recordem. I podria desencadenar un temporal de neu semblant al de fa dos anys.

Posa data a la nova Filomena

«Els vents que creixen de l'oest ens porten pluges i vents freds, i per això veiem les cabres arrecerades». És el pronòstic d'aquest jove aficionat a la meteorologia, segons el mètode tradicional de les cabañuelas, que el porten utilitzant els pastors des de fa segles per planificar les collites.

Jorge Rey
Jorge Rey ha llançat una nova predicció | Catalunya Diari

Segons Jorge Rey, estem a les portes d'un nou temporal de fred i neu com el que vam viure fa dos anys. La irrupció d'una massa de fred polar coincidirà, segons diu, amb borrasques a latituds més baixes del que és habitual. El resultat seran nevades intenses a llocs menys habituals.

Pronostica l'arribada d'una gran borrasca d'origen atlàntic que portarà gelades i una situació no vista des del 2018. A més, ha posat data a l'arribada d'aquesta nova Filomena. Segons afirma, aquest mateix diumenge 11 de desembre ja viurem el primer episodi.

Predicció per als propers dies

«Bon any desembre anuncia amb neus» és el refrany que Jorge Rey ha escollit per anunciar la previsió dels propers dies. Ha recordat que entrem en una setmana amb nous fronts, que deixaran pluges a zones com Extremadura i Andalusia. També a les illes més occidentals de Canàries.

Aquesta setmana es mantenen les temperatures més o menys suaus, però el diumenge podria ser un dia d'inflexió. Segons ha anunciat, es podrien veure les primeres nevades a províncies com Burgos. El fred polar que està a punt d'arribar a Espanya farà un tomb definitiu a la situació.

🔴 Se ha oído hablar de la bestia del este ¿Pero acaso aquí en España va a pasar algo gordo?

El fred més extrems arribaria a la segona meitat de desembre, en un context molt complicat per la crisi energètica. En els propers dies, després del pont, tocarà treure la manta i encendre la calefacció. I, segons aquest jove, cal preparar-se per a un hivern que serà dur i llarg.

La predicció de l'AEMET

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) també ha anunciat que hem de preparar-nos ja per al fred. Fa dies que l'agència adverteix d'una sèrie de fenòmens que afecten la península des d'aquest pont. S'accentuarà els propers dies amb borrasques a la zona sud del país.

Dos operaris de bombers durant el temporal Filomena el gener de 2021.
S'apropa la neu i un possible nou temporal com el Filomena | EP

L'agència parla d'un «model» nou a Espanya que respon a les sigles de NAO (North Atlantic Oscilation). Es tracta d'una fluctuació a la massa atmosfèrica entre la zona d'altes pressions subtropicals i la baixa polar a l'Atlàntic Nord. La seva influència avança des d'Amèrica cap a Europa.

Aquesta NAO afectarà més la península Ibèrica, segons han vaticinat els meteoròlegs. Les seves conseqüències immediates són un canvi en els patrons de l'hivern, que podria tornar a portar més fred i temporals a Espanya. Això, combinat amb les borrasques atlàntiques, anuncien un hivern complicat.