Jorge Rey

Jorge Rey posa data a la tornada del fred extrem i la neu: nou canvi de temps

L'hivern podria donar els seus últims cops de cua amb una sorpresa en les pròximes setmanes

L'anticicló continua oferint dies de sol i altes temperatures a bona part del país. Després del pas de diverses borrasques que van deixar temporals i inestabilitat, hi regna el bon temps excepte en punts localitzats del sud. La previsió és que aquesta situació segueixi així durant uns quants dies.

Aquest cap de setmana, una depressió podria deixar pluges febles i aïllades al sud-oest peninsular. El front es desplaçarà cap al nord-oest, amb xàfecs moderats que es prolongaran a principis de setmana. Però les tempestes es descarten en un panorama, en general, estable.

L'1 de març comença la primavera meteorològica, i l'hivern sembla haver arribat al final. Però segons anuncia Jorge Rey des de l'Organització Meteorològica Tradicional (OMET), l'hivern podria portar una última sorpresa. Caldrà estar atents al que passi a finals de febrer.

L'última predicció de les cabanyoles

«A partir d'aquí a unes dues setmanes podríem veure un canvi de temps força significatiu. Per acabar el febrer podríem veure nevades fins i tot intenses, cosa que ja prediuen els models. Tot i que les previsions són inestables, és perfectament possible que torni el fred intens».

Muntatge amb una foto de Jorge Rey
Jorge Rey anuncia que podria tornar la neu. | CatalunyaDiari

Aquesta és l'última predicció que ha llançat Jorge Rey, d'acord amb el que podria passar els últims dies de febrer. Quelcom del tot inusual, ja que les nevades intenses no són pròpies d'aquestes dates. En tot cas, seria el colofó a un hivern que s'ha caracteritzat pels canvis sobtats.

Jorge Rey ha assenyalat també que aquesta predicció està basada en les cabanyoles i altres mètodes tradicionals com l'observació de la lluna. «Gaudiu d'aquests dies de sol i tranquil·litat perquè no sempre serà així, perquè el temps canvia. El temps flueix i el fred arriba», ha dit el noi.

Segueix l'estabilitat uns dies

Jorge Rey, el jove que va predir la borrasca 'Filomena' amb el mètode de les cabanyoles, torna amb aquesta nova predicció. Segons ha explicat, els dies vinents seguiran marcats per l'estabilitat climatològica. L'anticicló ens dona una treva encara, fins d'aquí a dues setmanes.

Aquests darrers dies han estat marcats per la persistència de les gelades i la pujada de les màximes durant el dia. Una situació de variació tèrmica que en alguns llocs del sud-oest ha vingut acompanyada de pluja. Al nord segueixen els cels clars i sense amenaça de precipitacions.

Només algunes zones com Badajoz, Cadis, Màlaga, Múrcia, Guadalajara i les Illes Canàries estan en risc de pluja aquests dies. El cap de setmana els xàfecs podrien estendre's a altres zones, encara que sense grans tempestes. Les temperatures seguiran altes, podent arribar als 22 ºC.

Tornarà una onada de fred?

Els models continuen sent molt inestables, cosa que obre la incògnita sobre com serà la segona quinzena de febrer. Però un meteoròleg va llançar fa uns dies un avís per la possible ruptura del vòrtex polar. Això podria fer que tornés una onada de fred extrem a Espanya, i la inestabilitat.

El vòrtex polar és un corrent de vents del nord que fa que el fred dels pols quedi reclòs i no viatgi fins a latituds inferiors. Quan aquest vòrtex es trenca, el fred escapa i viatja fins a llocs com Espanya. La conseqüència és una onada de fred polar amb tempestes de pluja i vent.

Si es trenca el vòrtex polar, es podrien desencadenar una sèrie de borrasques de nord-oest sobre la península. Però això és només una probabilitat i ningú no pot assegurar al cent per cent que això es produeixi. Caldrà seguir atents per veure si es compleix la darrera predicció de Jorge Rey.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp