Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'uns operaris d'Adif i un tren atrapat a la neu.

Jorge Rey, el jove que va predir 'Filomena', envia un seriós avís

Els experts no descarten una nova borrasca de fred i neu com la del 2021

Jorge Rey es va fer famós el 2020 per haver previst l'arribada a Espanya de la borrasca 'Filomena' de fred i neu. Jorge és un jove de Burgos aficionat a la meteorologia que fa les seves prediccions a partir de les 'cabanyoles'. Es tracta d'un sistema ancestral per endevinar el temps a curt i mitjà termini.

Encara que les 'cabanyoles' no són un mètode estrictament científic, els pagesos fa segles que el fan servir per organitzar les collites. Aquest mètode es basa a observar el cel i els elements de la natura en unes dates concretes. El jove va aconseguir així endevinar la borrasca 'Filomena'.

Ara ha fet un avís seriós d'acord amb l'arribada de l'hivern i l'inici de l'època més freda de l'any. Al seu últim vídeo, Jorge Rey ha posat data a l'arribada de les primeres nevades de l'hivern. Segons la seva predicció, caldrà estar atents al que passi en les pròximes setmanes.

Pluja i neu al gener

De moment, el fred s'està resistint i tenim una entrada a l'hivern més plujosa que gèlida. De fet, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), aquest cap de setmana serà càlid i amb cel clar. En algunes zones del país, podràs celebrar Nadal a la platja.

Fotomuntatge de Jorge Rey damunt d'un mapa nevat d'Espanya després de la borrasa 'Filomena'.
Jorge, el jove que va predir 'Filomena'. | Xarxes socials
 

Aquest dimecres, 21 de desembre comença oficialment l'hivern i s'allargarà fins al 20 de març. «Per començar el gener podem veure com arriba un descens de les borrasques per l'oceà», ha avançat Jorge. Segons la seva predicció, aquesta borrasca portarà «vents freds a la península».

Seguint el mètode de les 'cabanyoles' ha pronosticat «un moviment en què les borrasques descendiran per l'Atlàntic. Això deixarà pluges a tota la Península». Però és que, a més, segons ha anunciat, aquestes borrasques deixaran les primeres nevades de l'hivern al gener.

Com serà aquest hivern

La predicció de Jorge Rey anuncia nevades importants al llarg del mes de gener. En la predicció anterior, ja havia avançat que es podrien repetir situacions complicades en alguns punts de la Península. El jove no descarta una nova 'Filomena' amb desastroses circumstàncies.

És difícil fer una previsió a llarg termini, però segons l'AEMET, els pròxims dies podrien arribar les primeres nevades. Serà després d'un fenomen inaudit al país, el 'Nadal groc'. I és que per al cap de setmana s'esperen dies assolellats a bona part de la Península.

Imatge de dues persones molt abrigades un dia d'hivern de molt de fred.
Comença l'època més freda de l'any. | Arxiu
 

L'AEMET duu a terme estudis trimestrals a partir de dades probabilístiques per fer una predicció del que ve. Per als pròxims mesos, es preveu un hivern amb temperatures més càlides del que és habitual. Plourà més a l'est peninsular, on també es registraran temperatures més altes.

'Filomena 2', una possibilitat real

Els meteoròlegs anuncien la repetició de fenòmens extrems com 'Filomena' a causa del canvi climàtic. Per tant, no descarten el pas d'una nova borrasca devastadora que bloquegi bona part del país. Espanya té preparat, per si de cas, un pla d'emergència.

A la zona mediterrània i les Balears hi ha una alta probabilitat que aquest hivern plogui més del que és habitual i faci més calor. A la resta de la Península, hi ha una baixa probabilitat que plogui més del que és habitual. I tampoc no s'espera una pujada de les temperatures.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp