Fotomuntatge de Jorge Rey i un carrer nevat

Jorge Rey, el jove que va predir Filomena, envia un nou avís: «Prepara't»

Gairebé sense temps per assaborir la tardor, ja arriba l'hivern amb les primeres nevades

Ja hem entrat definitivament en el canvi de temps que feia dies que esperàvem. La nova DANA ha deixat fortes pluges i una acusada baixada de les temperatures que ens instal·la, per fi, el temps tardorenc. Finalitzen així sis mesos de llargs termòmetres pels núvols i molta sequera.

La pluja ha arribat per quedar-s'hi i els pròxims dies s'esperen diversos fronts amb borrasques atlàntiques que regaran bona part del país. La inestabilitat escombrarà la península de l'extrem occidental cap a l'est. Atenció: un meteoròleg molt conegut anuncia més detalls.

Jorge Rey, conegut per haver predit el temporal Filomena, ha anunciat que amb la pluja i les baixes temperatures veurem les primeres neus. «Tempestes al novembre, prepara el vestit per a l'any que ve». Amb aquesta frase ha iniciat la seva última predicció pels pròxims dies.

L'hivern ja és aquí

Les prediccions de Jorge Rey tenen molt d'èxit i són seguides per molta gent. En el seu darrer pronòstic ha destacat que aquesta setmana un front atlàntic deixarà moltes pluges a Galícia i els termòmetres es desplomaran. També ha posat data a les primeres nevades al nostre territori. Segons ha vaticinat, caldrà esperar el cap de setmana que ve per veure les primeres neus «a cotes altes com ara els Pirineus».

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), seran nevades «amb intensitat» que se situaran al voltant dels 1.500 metres i no es limitaran només al cap de setmana. Del 21 al 27 de novembre la predicció indica que hi haurà possibilitat de nevada a cotes mitjanes. Això vol dir, en definitiva, que ja ha arribat l'hivern i que el fred i la pluja s'hi quedaran. «A la segona quinzena de novembre arribaran més borrasques, més precipitacions i més neus», ha avançat.

Com serà el temps aquesta setmana

Jorge Rey ha afirmat que «entrem en una dinàmica més freda i amb més humitat que ens beneficiarà molt». Segons l'AEMET, venen fortes pluges acompanyades d'una baixada generalitzada dels termòmetres. Aquesta setmana diversos fronts passaran d'oest a est i deixaran cels ennuvolats i precipitacions.

Avui s'esperen els primers fronts a la meitat nord-oest amb pluges febles i demà descarregarà a tota la península, excepte la zona mediterrània. Aquests fronts faran baixar les temperatures i podria començar a nevar a zones de muntanya, sobretot al nord, per sobre dels 1.500 metres.

Per dimecres, s'espera que els fronts avancin i les temperatures es mantinguin baixes. Tot i que «és difícil determinar la intensitat» d'aquests fronts, la realitat és que aquesta setmana hi haurà finalment un temps clarament tardorenc. Els vents de component oest seran forts a Galícia, Cantàbria, l'Estret, Alborán i les Balears.

El temps a les illes

A les Canàries s'esperen vents fluixos de l'est o nord-est per avui i demà, amb cels clars i poca variació tèrmica. Només a partir de dimecres començaria a canviar la situació, amb cels ennuvolats. Aleshores hi podria haver les primeres pluges i, a poc a poc, baixaran les temperatures.

D'altra banda, els primers efectes del canvi de temps ja s'han fet notar amb especial intensitat al llevant del país. Una DANA mortal ha arrasat l'est peninsular amb pluges torrencials, pobles inundats i carreteres tallades. La previsió és que la situació se suavitzi els pròxims dies.

Segons la predicció de l'AEMET, les pluges més abundants aquesta setmana es localitzen al nord-oest, especialment, en punts del Cantàbric i als Pirineus, a zones de muntanya del centre i el sud peninsular. Les temperatures començaran a baixar més a finals de setmana i baixarà la cota de neu.