Fotomuntatge de Jorge Rey i un carrer nevat

Jorge Rey avisa del que passarà a partir del divendres: Catalunya no se n'escapa

El jove que va predir «Filomena» alerta d'una baixada brusca de les temperatures | El fred a Catalunya no afluixa, tot el contrari, anirà a més.

Jorge Rey, el jove aficionat a la meteorologia que el 2021 va endevinar l'arribada de la borrasca «Filomena», llança un nou i important avís. «Atents, perquè aquests dies arriben nevades considerables», ha anunciat. Rey ho té clar: «No serà un fet anecdòtic. Tornen les nevades i sobretot torna el fred. Molt de fred».

Catalunya i el global de l'Estat espanyol es troben en plena onada de fred, amb la concatenació de diversos dies amb els termòmetres sota zero. En algunes zones de l'interior, com el Pirineu català, s'han arribat a fregar els quinze graus negatius. Sense anar més lluny, aquests dies en localitats com a  Espot o a Boí s'han arribat als 14 graus sota zero. I compte, perquè a partir de divendres les temperatures tornen a recular; fins el punt de tocar fons dissabte i diumenge. 

La setmana més freda: les temperatures toquen fons

L'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) i el Meteocat han anunciat que ens trobem a la setmana més freda de l'any. La previsió inicial era que les temperatures pugessin a partir d'avui. Però les darreres hores han canviat la predicció, i segons l'agència el fred extrem ens acompanyarà uns dies més.

Sense anar més lluny, l'AEMET assenyala Catalunya com una de les zones de concentració de baixes temperatures. Catalunya, juntament amb Madrid, la Comunitat Valenciana, la província de Granada i Andalusia, i les Balears, forma part del grup de comunitats autònomes amb avisos per fred. Un fred que s'accentua a partir d'aquest dijous i que es perllonga durant els propers dies. I és que el fred no afluixa, tot el contrari, anirà a més.

Entrada de vents freds

La predicció de l'AEMET és que seguim amb temperatures per sota del que és normal fins ben entrada la setmana que ve. Una previsió a la qual se suma Jorge Rey. El jove que va pronosticar la borrasca «Filomena». I que ara llança un nou avís de cara a les properes hores.

Jorge Rey damunt d'un mapa
Jorge Rey alerta de nevades importants | REDES SOCIALES

Segons Jorge Rey, a partir de dijous es produiran importants nevades que poden donar lloc a problemes i alertes. «Els models comencen a preveure un moviment en què les borrasques baixin per l'atlàntic. Donant lloc així a pluges venidores a tot el territori espanyol», ha explicat.

Aquest descens de borrasques per l'oceà donarà entrada a vents freds a la península. Això allargarà la situació de fred extrem durant diversos dies, i desencadenarà nevades a partir de dijous, 26 de gener. Segons Jorge Rey, aquestes nevades es concentraran a ciutats com Burgos, Segòvia, Àvila i Terol.

Un hivern llarg i fred

La previsió de Jorge Rey apunta a un hivern llarg i blanc, per l'entrada d'un vent continental «que ens portarà molt de fred». Així mateix, pronostica «entrades polars i molta humitat cap al mediterrani». Això provocarà que, segons la seva predicció, es produeixin nevades a cotes baixes.

Per altra banda, la previsió de l'AEMET assenyala una lleugera pujada de les temperatures. Però insuficient per dir adéu al fred, ja que els termòmetres es mantindran durant alguns dies per sota del que és habitual en aquestes dates. A diverses zones d'Espanya continuarà així fins al 5 de febrer.

El fred extrem s'ha concentrat sobretot en zones d'interior i al Pirineu català i d'Osca. Des de dilluns hi ha fins a 11 comunitats autònomes en alerta, entre les quals Madrid, Catalunya, la Comunitat Valenciana, la província de Granada i Andalusia. Balears és una altra zona amb complicacions.

 

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp