El chef asturiano José Andrés, en los Premios Oscar

Un xef espanyol, premiat per la seva reacció davant la pandèmia de coronavirus

José Andrés guanya el BCC World Prize 2020 per «unanimitat total i absoluta»

El xef asturià José Andrés ha resultat  guanyador del Basque Culinary World Prize 2020 per la «resposta contundent, global i inspiradora» que ha ofert a través la seva ONG World Central Kitchen  durant la pandèmia de coronavirus. El lliurament del premi s'ha adoptat «per unanimitat total i absoluta» després de repartir milers de menjars entre les persones més pobres, un sector dels més afectats pel virus.

El cuiner espanyol, propietari d'una cadena de restaurants als  Estats Units, rebrà els 100.000 euros amb què està dotat aquest premi creat pel Basque Culinary Center (BCC) de  Sant Sebastián i el govern basc per ressaltar els xefs que hagin impulsat iniciatives transformadores.

Vocació per la seva feina

El jurat apunta en el seu veredicte  que «la seva admirable vocació de treball, la seva capacitat per lidiar amb crisis humanitàries i el seu present i evident lideratge,  han servit de font d'inspiració per a multitud de persones que s'han sumat a la seva iniciativa World Central Kitchen voltant de tot el món . Aquest ha estat un projecte que «també ha visibilitzat el treball de voluntaris que han convertit la gastronomia en una forta eina social».

Anteriorment, el guardó que aquest any ha guanyat José Andrés, el BCC World Prize, també l'han guanyat el  xef nord-americà Anthony Myint, l'escocès Jock Zonfrillo, la colombiana Leonor  Espinosa i la veneçolana  María Fernanda di Giacobbe.