YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Josep Corbella, sobre el brot de Lleida: «No ha estat un accident»

Argumenta que a Catalunya s'hauria de gestionar una estratègia integral, com es fa en altres països

Hospital de Campanya a Lleida aixecat pel SEM
El Govern «desvia injustament cap als ciutadans la responsabilitat dels brots» | Cedida

El brot que ha provocat l'aïllament del Segrià està provocant moltes crítiques per part de moltes persones, ja que alguns asseguren que la gestió podria haver estat molt millor. Josep Corbella ha publicat un article d'opinió a 'La Vanguardia' precisament blasmant sobre aquesta polèmica i malparada situació per molts lleidatans. 

Segons critica, el Govern de Quim Torra hauria d'haver actuat portant la veu cantant en aquesta crisi i no «donant per acabada la desescalada i apel·lar a la responsabilitat individual». «Desvia injustament cap als ciutadans la responsabilitat dels brots». 

«Catalunya no està seguint les recomanacions de l'OMS»

Remarca les directrius que s'han donat constantment des de l'Organització Mundial de la Salut: «la detecció precoç, el seguiment dels contactes, l'aïllament dels casos positius i la quarantena dels possibles casos secundaris». De tots aquests consells, Corbella ho té clar: «Catalunya no les ha fet». 

A més, l'expert repeteix molt el que Maria van Kerkhove, directora tècnica de l'OMS sobre la Covid-19, també ha fet èmfasi: «No només és rentar-se les mans, és l'estratègia integral». En el cas català, assegura que «no és suficient una atenció primària pensada per la població amb residència permanent, una targeta sanitària i un CAP de referència. Fa falta una estratègia integral que vagi més enllà del sistema sanitari».

Donar facilitats als treballadors, més enllà del sistema sanitari

És per això que remarca la importància de garantir tranquil·litat a persones que necessiten el seu sou per poder subsistir, i que per aquest motiu no volen fer-se el test del coronavirus. «Fa falta posar-se al lloc del temporer que cada dia necessita el seu jornal per tirar endavant i que sap que, si dóna positiu en una PCR, l'obligaran a aïllar-se». Com a solució a aquesta malaurada situació, cal «garantir-li que rebrà igualment un jornal, o que es farà el necessari perquè no surti perdent», i així accedeixi a fer-se la prova. 

Alhora, cal ajudar també als agricultors. «Fa falta posar-se al lloc de l'agricultor que paga als temporers i que necessita recollir la collita. Perquè col·labori, se li ha de garantir que, si es queda sense temporers pel coronavirus, se li compensarà immediatament».

«Res d'això s'ha fet», continua. Encara que tinguem casos on s'ha comprovat que aquesta estratègia integral funciona — Vietnam, Singapur, Corea del Sud, Nova Zelanda, Islàndia, Alemanya, Uruguai... —, a Catalunya se segueix sense prendre accions més enllà de fer recomptes de contagis i estudis de contactes.


Comentaris

envia el comentari