Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Juli Delòs, el jove mataroní que vol internacionalitzar les calçotades.

El català que vol expandir la calçotada a Europa: Ja ha plantat 100.000 calçots a Holanda

Ha endegat la start-up 'La Calçotada', amb el precedent d'èxit de cinc calçotades populars a Eindhoven els darrers anys

Juli Delòs, el jove mataroní que vol internacionalitzar les calçotades.
Julià Delòs, el jove mataroní que vol internacionalitzar les calçotades. | Catalunya Diari

És de Mataró i es trobava a Eindhoven, la segona ciutat dels Països Baixos, desenvolupant la seva carrera científica. Però ha decidit deixar-ho tot per abocar-se a internacionalitzar la calçotada. El seu nom és Julià Delòs, és de Mataró i ja fa anys que ha sembrat la llavor de la tradició de menjar calçots a Holanda.

A l'antic barri de la Philips d'Eindhoven i també a Rotterdam, Delòs va impulsar fins a sis edicions de calçotades populars, estenent la tradició de menjar calçots sucats amb la seva salsa, compartir el porró de vi i passar plegats un bon migdia amb un total de més 2.500 persones en totes les seves edicions. A cada edició, les calçotades als Països Baixos han anat guanyant en nombre de gent i experiència.

La 'Gran Calçotada' de 2017 a Eindhoven.
La 'Gran Calçotada' de 2017 a Eindhoven. | Catalunya Diari

D'un esdeveniment popular a una start-up

A partir d’aquesta primera experiència neerlandesa, La Calçotada va evolucionar fins a esdevenir la pàgina web corporativa de la start-up en la qual es fa difusió de la tradició de la calçotada i del nucli del seu projecte: «tenir capacitat operativa perquè tots els catalans que viuen al nord d’Europa puguin trobar-se i compartir calçotades amb els seus amfitrions de la mateixa manera que farien a Catalunya». Una start-up, doncs, que busca estendre la tradició de la calçotada al nord d'Europa i que es dirigeix al públic alemany, belga, francès i holandès.

És a partir d’aquí que La Calçotada creix amb una aposta per plantar els seus propis calçots, de manera que es deixen d'importar des de Catalunya, com s'havia fet fins ara. En col·laboració amb un pagès local, per la collita d’aquest any s’han plantat 100.000 calçots. Els primers calçots holandesos, que en les properes setmanes i fins el mes d’abril estaran llestos per poder ser, a la vegada, producte de proximitat i garantia d’ancestralitat pel que respecta al ritual de la Calçotada. Des del portal i a través de La Calçotada es poden encarregar els propis calçots, la salsa, els porrons i poda de vinya: tot el necessari per seguir aquesta tradició al peu de la lletra.

La 'Gran Calçotada' de 2017 a Eindhoven.
La 'Gran Calçotada' de 2017 a Eindhoven. | Catalunya Diari

Una crida als catalans residents al nord d'Europa

La Calçotada posa les eines a disposició de tots els catalans residents a Alemanya, Bèlgica, Països Baixos, França per internacionalitzar la menja de calçots. Té l’operativa per fer enviaments de calçots preparada i en motiu de l’inici de la temporada a Catalunya llença l’oferta d’apadrinar calçots, encarregant-los prèviament amb la possibilitat d’arribar a valdre un 15% menys del preu final que tindran.

Es tracta, doncs, d’apadrinar les cebes més especials per fer possible les calçotades a partir del 15 de març. «La crida és clara: en un moment de mobilitat restringida, ningú del nord d’Europa ha de renunciar a la seva calçotada, que podrà fer en destí, rebent tot el necessari i amb l’aposta sostenible dels primers calçots plantats en origen, al nord d’Europa», asseguren des de La Calçotada.

Julià Delòs ha explicat que «la calçotada té un valor brutal pel que suposa de reunir gent i de fer-la feliç». «Perquè ho entenguin, sempre presenten els calçots com ‘happy onions’ (les cebes felices) perquè entenguin que una calçotada va de passar-s’ho bé», relata aquest mataroní, immers ara en el projecte de fer gran i expandir arreu d'Europa un costum tan arrelat com la calçotada. La gastronomia catalana trenca fronteres.