YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Milers d'espanyols podrien quedar-se aviat sense la pensió de viduïtat

El govern de l'estat es planteja treure aquesta paga als que es troben en edat de treballar i mantenir-la als jubilats

Imatge d'arxiu de diverses monedes i bitllets d'euro
Perilla la pensió de milers de persones   | Europa Press

El govern espanyol ja ha assumit que haurà de prendre decisions doloroses en el pla de reforma de les pensions, condicionat per Brussel·les. El repte de la sostenibilitat del sistema públic de pensions i les exigències de la UE a canvi dels fons europeus de recuperació obliguen a fer canvis dràstics en partides com la pensió de viduïtat.

L'executiu de Pedro Sánchez té sobre la taula endurir l'accés a la pensió de viduïtat que avui en dia cobren més de 2,3 milions d'espanyols. La intenció és dur a terme «una reformulació integral de les prestacions per mort i supervivència, i especialment de la pensió de viduïtat», segons detalla el document en què treballen.

En l'informe d'avaluació i reforma del Pacte de Toledo, el govern espanyol preveu «acomodar la configuració de la pensió a les noves realitats socials i familiars, així com a les circumstàncies socioeconòmiques dels beneficiaris». La prioritat és fer més justa la prestació i millorar-la quan sigui la principal font d'ingressos.

En ple desafiament per garantir la sostenibilitat de les pensions sense retallades, l'executiu format pel PSOE i Unidas Podemos pateix la pressió d'organismes com l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que proposa, entre altres coses, convertir les pensions de viduïtat en una prestació temporal quan el beneficiari té una edat idònia per treballar.

Segons l'organisme, oferir la pensió de viduïtat a edats compatibles amb el treball pot desincentivar la participació al mercat laboral i per això proposa eliminar-la, com ja es fa en molts països d'Europa. En canvi, proposa mantenir-la en el cas dels que ja han arribat a l'edat de jubilació.

A Espanya, 2.350.000 homes i dones cobren la pensió de viduïtat. Encara que el seu objectiu és «protegir la situació de necessitat econòmica ocasionada per la mort de la persona que origina la prestació», aquesta quantia és compatible amb la pensió de jubilació, la de desocupació i de les rendes de la feina. Segons la Seguretat Social, a Espanya hi ha gairebé un milió de pensionistes que cobren dues o més pensions, i centenars de milers de vídues i vidus cobren alhora la pensió de viduïtat i la de jubilació.

Perilla la pensió de viduïtat per a 350.000 persones

Unes 350.000 persones menors de 65 anys cobren la pensió de viduïtat, la quantitat mitjana ronda els 736 euros. La pensió de viduïtat sol ser menor en el cas dels homes, ja que els treballs de les dones estan pitjor pagats i deixen als seus marits pensions notablement inferiors. En tot cas, les pensions de viduïtat li costen a l'Estat, cada any, 1.730 milions d'euros.

El pla de reforma de les pensions del govern espanyol implica trobar fórmules que permetin augmentar anualment les pensions. Una de les últimes va ser augmentar els anys de càlcul de la jubilació, però també es planteja castigar la jubilació anticipada i incentivar el retard en la jubilació. En la recerca desesperada de noves fonts de finançament, l'executiu de Pedro Sánchez ha posat el focus en les pensions de viduïtat, que podrien desaparèixer per a molta gent.

Una pràctica que ja s'aplica a alguns països d'Europa

El discurs del govern espanyol va en la línia de garantir la sostenibilitat de les pensions sense retallar-les, o fins i tot augmentant-les anualment. Però el sistema està en fallida i Brussel·les augmenta les seves exigències d'austeritat, així que a curt i mig termini, sembla inevitable haver de prendre decisions difícils i impopulars.

L'OCDE recorda que en molts països d'Europa les pensions de viduïtat ja han desaparegut per a la població en edat de treballar. Segons un informe de Fedea, Espanya és, juntament amb Itàlia i Grècia, el país que més gasta en pensions de viduïtat: la meitat de les de jubilació. Per a la majoria dels països, amb l'entrada de les dones en el mercat laboral, aquestes pensions deixen de tenir sentit.

En els últims 40 anys, la participació de la dona en el mercat laboral ha augmentat del 30% al 70%, i això es reflecteix en l'increment de les seves cotitzacions a la Seguretat Social. Però segons l'informe, sense aquesta prestació, el 50% de les pensionistes no cobraria una pensió contributiva i, en aquest sentit, la bretxa de gènere seria del 60%, en comptes del 30% actual.

Els països de nord d'Europa mantenen la pensió de viduïtat només com una prestació temporal que, en tot cas, no és compatible amb la de jubilació. Als països de sud, en canvi, és compatible amb altres pensions o prestacions. A Alemanya i Polònia també és compatible, però s'estableix un límit màxim a percebre. Als països anglosaxons s'adapta a cada cas, i pot ser temporal, vitalícia o de cobrament únic.


Comentaris

envia el comentari