El sanitaris catalans mouen fitxa: convoquen una vaga davant una «situació límit»

Els sindicats denuncien que s'ha passat «d'una situació precària a una situació crítica»

Imatge d'arxiu d'uns professionals sanitaris de l'Hospital Clínic de Barcelona
El sanitaris catalans convoquen una vaga pel 10 de març | ACN

Els sanitaris catalans faran vaga el pròxim 10 de març. Així ho han anunciat els sindicats USOC, Infermeres de Catalunya, CATAC-CTS-IAC, PSI Lluitem, COS i CGT, que formen la Mesa Sindical de Catalunya. La mobilització, a més, anirà acompanyada d'aturades indefinides de dues hores per a tots els torns, a partir del 15 de març. A la vaga hi estan cridats tots els sanitaris, incloent-hi els professionals del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD), del transport sanitari, de l'atenció a emergències i els de les residències i sociosanitaris.

L'anunci s'ha fet aquest dimarts, en una roda de premsa davant dels mitjans. En la lectura d'un manifest, els sindicats han criticat que la pandèmia ha accentuat els problemes del sistema sanitari, portant-los «d'una situació precària a una situació crítica». A més, han denunciat que la sobrecàrrega de feina que estan patint ha suposat un dèficit en la qualitat assistencial a la ciutadania.

Un dels objectius de la vaga és «transformar el sistema de salut pública» i «recuperar els drets» que s'han perdut en els últims temps. A més, també han volgut remarcar que els professionals de la salut estan «sotmesos a una situació límit des de fa molt de temps» i, avui en dia, encara no han vist ni el més mínim intent de millorar les seves condicions laborals.

Una vaga en plena pandèmia

Davant de la qüestió si convocar la vaga en plena pandèmia és més o menys oportú, Christian Munné, en representació d'USOC, ha volgut aclarir que fa un any que estan analitzant quin és el millor moment per realitzar la convocatòria. Munné ha remarcat que les mobilitzacions es faran «sent sempre responsables amb l'evolució de la pandèmia» i ha justificat que, fent la vaga al març, preveuen que la situació els permetrà manifestar-se, ja que suposadament ens trobarem a la part final de la tercera onada.

D'altra banda, Maribel Rodríguez, en representació de la CGT, ha assegurat que tenen en compte la situació «crítica» que es viu actualment, però a la vegada entenen que «és el moment de fer-ho. Han d'escoltar les peticions dels professionals i els ciutadans». En aquest sentit, els convocants també han demanat a la població que els donin suport, ja que les millores que reclamen també repercutiran en l'assistència ciutadana.

Missatge als sindicats majoritaris

Els sis sindicats que formen la Mesa Sindical de Catalunya han fet una crida als sindicats majoritaris, instant-los a sumar-se a les protestes. En aquest sentit, han lamentat que ni tan sols hagin respost a la invitació d'unir-se a la vaga. Així de crític s'ha mostrat Christian Munné, de l'USOC, quan li han preguntat per aquesta qüestió. «L'Immobilisme no té cap explicació», ha denunciat el representant del sindicat.


Comentaris

envia el comentari