Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral

Avisen d'un «veritable problema» per constituir les meses electorals del 14-F

Més de 9.000 persones han donat excuses per no formar-ne part i la Junta Electoral ja estudia buscar voluntaris

Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral
Més de 9.000 persones han donat excuses per no formar-ne part i la Junta Electoral ja estudia buscar voluntaris | Europa Press

Les eleccions autonòmiques catalanes són a tocar i se celebraran envoltades de polèmica i contraposició absoluta entre els qui defensen la votació del 14-F i els qui apostaven per ajornar-la donada la tercera onada de coronavirus que travessa el país. Deixant de banda el debat que s'ha plantejat contínuament sobre si la suspensió dels comicis atemptava contra el dret de bot, la realitat és que hi ha por entre la ciutadania.

Prova d'aquest temor és la xifra que publicàvem ahir: més de 9.000 persones han presentat excuses per no formar part de les meses electorals el 14-F, segons dades facilitades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). I el fet, sense precedents, ja ha fet saltar les alarmes, en concret, de moment, a la Junta Electoral de Barcelona. El president, el jutge Santiago Garcia, ha reconegut aquest dimecres que el pròxim 14 de febrer, dia de les eleccions, podria complicar-se.

«És clar que la gent té por», ha dit en una entrevista  RAC1, referint-se als milers d'al·legacions que han rebut de persones a qui havia tocat presentar-se a la mesa electoral. La pandèmia continua molt viva i probablement moltes d'aquestes persones han trobat una escapatòria a una jornada de cara al públic que els fa, de ben segur, poca gràcia. Només a Barcelona, s'han presentat 3.000 excuses, ha recordat Garcia a la ràdio. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Es plantegen buscar voluntaris

El termini per presentar al·legacions a una petició per formar part d'una mesa electoral és de set dies naturals des que l'individu en qüestió rep la notificació. I un cop rebudes, cal estudiar-les. Tenint en compte que les eleccions són imminents i el gruix d'al·legacions més gran que mai, la Junta Electoral de Barcelona ja es planteja alternatives, com trobar voluntaris. «Serà un veritable problema el que pugui passar de 8 a 9 h en més d’una mesa electoral», ha advertit el president.

Volen evitar que el primer votant hagi de quedar-se a la mesa si falta algú

Per això Garcia creu que cal buscar «solucions alternatives» per garantir el correcte avenç de la jornada electoral el 14-F, sense obstacles a primera hora del matí que impedeixin als ciutadans exercir el seu dret a vot. Si s'aconseguissin voluntaris, s'evitaria aquest problema, ja que, si els ciutadans cridats a la mesa no apareixen, hi haurà qui pugui substituir-los immediatament. Si això no passa i tampoc hi ha reserva per poder constituir la mesa, el primer votant que arriba al col·legi n'ha de formar part, opció que la Junta Electoral voldria evitar.

Metges forenses de suport per estudiar els casos i al·legacions

El col·lapse d'al·legacions, però, a més de complicar les coses de cara a les meses del 14-F, representa una gran feina de resolució per part dels jutges. Segons explica Garcia, van demanar a la Generalitat i al TSJC que se'ls faciliti ajuda en forma de personal per poder resoldre tots els casos de ciutadans que al·leguen no poder presentar-se a les meses electorals el pròxim 14 de febrer. I, en aquesta línia, finalment la Junta Electoral de Barcelona comptaran amb l'assessorament de dos metges forenses, que ajudaran a resoldre els casos més complexos. El president considera que la situació «requereix una resposta excepcional», encara que no es tracti d'una operativa habitual ni tampoc prevista per llei.

Està clar que la xifra d'al·legacions supera la de tots els comicis anteriors de lluny. Aquesta vegada s'han rebut el triple d'excuses que se solen rebre en altres cites electorals. Garcia ha explicat que la majoria s'atenen a raons mèdiques i de salut, sobretot de persones que formarien part d'algun dels grups de risc davant del coronavirus, persones que conviuen amb alguna d'aquestes persones més vulnerables davant la Covid, o persones que tenen patologies prèvies. En principi, totes aquestes al·legacions han d'acompanyar-se del corresponent certificat mèdic que així ho acrediti, però poden sorgir casos dubtosos, per la qual cosa l'assessorament dels metges forenses serà d'ajuda.