Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Palau de la Justícia a Tarragona.

La justícia es posa al costat de la família Franco: Retorn de béns i indemnització

L'Audiència Provincial de la Corunya ha fet públic el seu veredicte aquest dimarts

La Justícia es posiciona a favor de la família Franco. Aquest és el principal titular que s'obté avui del veredicte que, al migdia d'aquest dimarts, 20 d'abril, ha fet públic l'Audiència Provincial de la Corunya i han dictat tornar els béns de l'interior de la casa pairal de Meirás als descendents del dictador, a més de condemnar a l'Estat a pagar-los una indemnització per la seva «confiscació».

Victòria judicial, així, per a la família Franco, que constitueix alhora un cop al posicionament que ha mantingut fins ara l'Administració General de l'Estat, que haurà d'assumir el pagament compensatori a la descendència del dictador. L'acte fet públic aquest dimarts és ferma, el que significa que no pot ser recorregut a cap altra instància.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

L'Audiència Provincial de la Corunya dona la raó als Franco

Així doncs, els membres de la Secció Tercera de l'Audiència Provincial de la Corunya han dictaminat que s'han de suspendre les mesures cautelars que havia dictat la jutgessa de primera instància, les quals obligaven en els Franco a lliurar en dipòsit tots els béns de l'interior de la casa pairal a l'Estat. Les mesures estaven vigents des del passat mes de desembre i amb la decisió feta pública avui no tan sols han de tornar-se els béns a la família Franco, sinó que l'Estat haurà de fer front a una indemnització per haver-los retingut, impedint així el seu gaudi per part de seus titulars, els Franco.

Els magistrats deixen clar que les mesures cautelars aplicades són contràries a la legislació processal espanyola. A més, apunten que anaven molt més enllà de la sentència: argumenten que una cosa és que l'immoble —el pairal de Meirás— i les finques que l'envolten han de pertànyer a l'Estat, i una altra molt diferent són els béns que romanien al seu interior. «En la sentència no es diu que els mobles siguin propietat de l'Estat, ni mai es va tocar aquesta qüestió en tot el litigi», apunta la sentència que s'ha fet pública aquest dimarts, 20 d'abril.

En aquest sentit, segons el criteri dels magistrats de la Secció Tercera de l'Audiència Provincial de la Corunya, si l'Estat creu que els béns mobles de la casa pairal de Meirás també li pertanyen, hi haurà d'interposar una nova demanda, però no pot apropiar-se'ls partint de la qual li cedeix el pairal de Meirás perquè tan sols es refereix a l'immoble i a les finques de l'entorn.

«És evident que el concepte d'immoble per incorporació mai podria estendre a taules, cadires, vaixelles, catifes o quadres, ni per tant podria justificar la seva apropiació per l'Estat», argumenten els magistrats en la sentència, disparant clarament contra la decisió de la jutgessa de primera instància de donar la raó a l'Estat i impedir a la família Franco l'ús i gaudi dels seus béns.

Dispara contra la posició de l'Estat i de la jutge de primera instància

Afegeix l'acte publicat aquest dimarts que «la mesura cautelar ha degenerat en una confiscació de la totalitat dels béns mobles existents a l'interior de la casa pairal, a disposició de l'Administració General de l'Estat 'sine die', i fins que en un futur abasti fermesa la resolució judicial». Parla, doncs, directament de «confiscació» dels béns de la família Franco, que aquest dimarts torna a disposar dels béns mobles que fins ara romanien dipositats judicialment a favor de l'Administració general de l'Estat.

Si els fragments fins ara recollits ja són prou durs amb la posició de l'Estat i de la seva advocacia, així com amb la decisió de la jutgessa, la Secció Tercera de l'Audiència Provincial de la Corunya no es mossega la llengua i arrissa el ris contra la titular de la primera instància judicial.

«Sembla obligat recordar que Espanya, en la Constitució de 1978, es configura com un Estat social i democràtic de Dret, sent la igualtat davant la llei una de les característiques que diferencien les democràcies dels règims dictatorials: proclamada igualtat davant la llei que no solament no distingeix, sinó que prohibeix distingir», afirmen, en referència al tracte dispensat a la família Franco, erroni segons el criteri de l'Audiència Provincial de la Corunya.

D'aquesta manera, queda molt clar que la Justícia s'ha posat avui de la banda de la família Franco i els dona la raó davant les seves reclamacions de pertinença dels béns immobles que els havien estat cautelarment alienats. Cal recordar que en un recurs anterior, la mateixa Secció Tercera de l'Audiència Provincial de la Corunya va reafirmar que el pairal de Meirás ha de pertànyer a l'Estat i referendava la seva titularitat pública.

Això sí, obligava a l'Administració General de l'Estat a indemnitzar la família Franco per les despeses de manteniment de la casa pairal des de 1975, ja que els reconeixia com posseïdors de l'immoble «de bona fe». Així tot, l'assumpte sobre a qui pertany la titularitat del pairal de Meirás es troba ara a la taula del Tribunal Suprem per la via d'un recurs de cassació, de manera que l'alt tribunal haurà de posicionar-se sobre aquest assumpte en els pròxims mesos.