Pla obert de l'exterior de la residència de gent gran Llar de Sant Josep de Lleida

Admesa a tràmit la querella contra la residència Sant Josep de Lleida per la mort de sis residents per Covid

Les famílies acusen el centre i la directora d'homicidi, que haurà de declarar com a investigada, per imprudència i d'omissió continuada del deure de socors

El jutjat d'instrucció número 1 de Lleida ha admès a tràmit la querella presentada per sis famílies de residents de la Llar Sant Josep de Lleida que han mort per Covid-19. Les famílies, representades per l'advocat Xavier Prats, acusen tant al centre com a la seva directora d'homicidi per imprudència, de delicte continuat d'omissió del deure de socors, delicte continuat d'atemptat contra la integritat moral i d'un delicte continuat contra els drets dels treballadors, per la mort dels seus familiars. Aquesta resolució no és ferma i la part denunciada pot presentar un recurs de reforma al mateix jutjat en un termini de tres dies.

Les famílies querellants creuen que la Llar Sant Josep de Lleida no va adoptar cap mesura de prevenció i seguretat davant l'entrada de la Covid-19 al centre. Es refereixen a mesures com l'aïllament de residents, mascaretes, guants i desinfeccions per prevenir els contagis. Així mateix, asseguren que no se'ls va comunicar prou bé la situació dels seus familiars i que van trucar moltes vegades sense rebre cap resposta concreta.

Els querellants també diuen que en la majoria de casos, no se'ls va comunicar la realització de la prova de diagnòstic de coronavirus i que tampoc se'ls va demanar autorització per fer-la així com que tampoc se'ls va comunicar el trasllat a centres hospitalaris.

La directora de la residència, declararà com a investigada

En la interlocutòria en què s'admet a tràmit la querella, el jutge ha acordat també que declari com a investigada la directora de la residència i que el centre presenti diversos documents requerits per Prats. Entre ells, per exemple, una llista de les persones que han accedit a la residència des del mes de setembre de 2019, a quins residents del centre se'ls va fer un PCR, així com quines comunicacions es van fer als familiars i quines mesures de prevenció s'havien pres.

El jutge també demana que el centre especifiqui el material de seguretat i prevenció que es va comprar i quines empreses es va contractar per desinfectar el centre, entre d'altres. Un cop presentada aquesta documentació al jutjat, el jutge decidirà si cita a declarar algú més, a banda de la directora del centre.

La Llar Sant Josep de Lleida és de titularitat pública i ha estat una de les residències de persones de la tercera edat que ha tingut més morts de Covid-19 amb 36 persones, segons Prats, a la capital del Segrià.