ÚLTIMA HORA

🚨 Carme Forcadell i Dolors Bassa, obligades a tornar avui mateix a la presó

URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

El jutge avala les mesures del Govern pels rebrots a Barcelona

Les restriccions s'inicien a partir d'aquest dissabte a les 9.00 hores del matí

Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos
Les restriccions, inclosa la de reunions de deu persones, s'inicien dissabte a les 9.00 hores del matí | ACN

El Jutjat Contenciós-Administratiu número 15 de Barcelona ha ratificat íntegrament les mesures proposades pel Govern per contenir els brots de Covid-19 a Barcelona i la seva àrea metropolitana durant els propers 15 dies. Això inclou la prohibició de reunions de més de deu persones, cosa a la qual s'oposava la fiscalia. Les mesures entraran en vigor aquest dissabte a les 9.00 hores del matí i es podrien prorrogar segons les circumstàncies del moment.

En la seva interlocutòria de 15 pàgines, el magistrat avala totes les recomanacions del Govern en veure-les proporcionals i adients. Sobre la limitació de l'aforament al 50% en molts establiments, el jutge la veu raonada i justificada.

Pel que fa a la prohibició de reunions de més de deu persones, a la qual la fiscalia s'ha oposat, el magistrat diu que no s'està eliminant totalment el dret de reunió sinó que s'està limitant a "«ímits raonables i de prudència per raons sanitàries, salut i seguretat pública» per tal d'evitar més contagis. «Si bé és cert que s'ha de confiar en les mesures d'autoprotecció individual i col·lectiva i en la disciplina social, per a l'interès conjunt de la col·lectivitat i per evitar excepcions o conductes contràries a la disciplina social, és necessària i justificada aquesta limitació numèrica», afirma. La resolució es pot recórrer davant del TSJC.

 

Retret de Colau al Govern de Torra pels brots a Barcelona: «Tard»

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha mostrat favorable aquest divendres a la tarda a les mesures restrictives proposades pel Govern per a l'àrea metropolitana per frenar l'augment de contagis de Covid-19. No obstant això, li ha retret que arribés «tard» als brots del Segrià i també ho hagi fet, segons ella, als de L'Hospitalet i la capital catalana.

Per això, li demana «no tirar la tovallola» proposant mesures només restrictives, sinó que també reforci l'atenció primària i el sistema de rastreig. Per al consistori, la restricció més important seria la recomanació - prohibició de reunir-se més de deu persones, i en canvi creu que algunes activitats culturals o comercials es podrien mantenir amb mesures de seguretat.

En una roda de premsa amb el tinent d'alcaldia d'Economia, Jaume Collboni, i la regidora de Salut, Gemma Tarafa, l'alcaldessa ha recordat que ja va alertar fa dies que el brot de L'Hospitalet es podia estendre a Barcelona i el consistori va oferir mig centenar de rastrejadors per ajudar la Generalitat. Mentre la primera setmana de juliol es van detectar 164 positius a la capital catalana, la segona ja van ser 497.

En aquesta setmana, a manca de dos dies, se n'han detectat 414, però no hi ha cap gran brot. No obstant això, tant ella com Collboni han dit que no volien fer «retrets» al Govern, sinó buscar solucions i coordinar-se.

Colau ha recordat que les indicacions del Procicat encara estan pendents de ser validades per la justícia. En tot cas, creu que tant si és prohibició com recomanació, la mesura més important és la de no reunir-se amb més de deu persones de diversos nuclis familiars, ja que és en les trobades informals d'amics i parents on s'estan detectant més transmissions. Per això ha demanat «reduir la vida social», que és la mesura que té «més sentit». Una de les conseqüències d'aquesta mesura és que el consistori ha prohibit fer casaments o funerals amb més de deu persones.


Comentaris

envia el comentari