El jutge envia Jordi Pujol i la seva família a judici per organització criminal

També se'ls acusa de blanqueig de capitals i falsedat documental

Imatge d'arxiu de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol
La família està acusada de presumptes delictes d'organització criminal o associació il·lícita i blanqueig de capitals | Agències

Cop dur per a l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol. El jutge de l'Audiència Nacional, Jose de la Mata, ha proposat enviar a judici tota la família Pujol Ferrusola per presumptament formar una «organització criminal» per enriquir-se durant dècades amb activitats corruptes.

Segons explica el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, la família de l'expresident de la Generalitat suposadament va aprofitar la seva posició privilegiada d'ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant èpoques per «acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes».

En l'auto de transformació de la causa en procediment abreujat, que posa fi a la instrucció de la peça principal d'aquest cas, el magistrat considera que els fets investigats seran constituïts de presumptes delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental.

A la resolució, el jutge procedeix contra l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills, a més contra 18 persones més que suposadament van participar o col·laborar en les activitats il·legals, entre ells l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercé Gironès, i els empresaris Luis Delso Heras, Carlos Sumarroca Coixet i Carlos Sumarroca Claverol. El document també acord el sobreseïment provisional parcial de la causa amb relació a Ramón Gironés Riera, Ana Vidal Maragall i Amelia Barrigón Lafita.

 

El Parlament insta Jordi Pujol a regularitzar voluntàriament els diners defraudats a Hisenda

El passat mes de juny, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat declarar la conveniència i la necessitat que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol «regularitzi de manera immediata i voluntària les quantitats pendents amb la Hisenda Tributària que hauria defraudat fiscalment». Aquest era un punt d'una proposta de resolució que va presentar Cs i que es va aprovar a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI).

El text que es va aprovar també «condemna les conductes il·legals i corruptes en especial per part de persones que han ostentat importants responsabilitats polítiques com Jordi Pujol». A més, es declarava la necessitat que el president del Parlament, Roger Torrent, remeti la resolució aprovada a l'expresident per notificar-li el seu contingut.


Comentaris

envia el comentari