Simón explica la «delicada» situació de Catalunya

Actualment hi ha 158 brots actius al país

Fernando Simón, amb camisa blanca, durant una roda de premsa
Actualment hi ha 158 brots actius al país | ACN

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha reconegut que la situació que està provocant els brots de contagis del nou coronavirus a Catalunya i Aragó és «complicada i preocupant». El doctor ha assegurat que entre els dos territoris «hi ha una transmissió comunitària» i que «hem de ser previnguts perquè és preocupant». En aquest sentit, en les darreres 24 hores s’han diagnosticat 580 casis positius, dels quals 266 han estat a Aragó i 142 a Catalunya.

«Hi ha indicis que ens indiquen que les mesures que s’estan aplicant poden tenir un impacte molt important a l’hora de poder controlar els contagis», ha explicat Simón en roda de premsa, per informar que en l’actualitat hi ha 158 brots actius, dels quals hi ha 1.973 casos associats.

No obstant això, Simón ha recordat que el 70% dels infectats són asimptomàtics i persones més joves, situant-se l’edat mitja als 46 anys en homes i 50 anys en les dones, i que a més, són els treballadors temporals i els esdeveniments festius els principals focus d’aparició dels brots.

En aquest punt, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha posat l’atenció en els brots associats a l’oci nocturn, perquè poden implicar a persones de «múltiples llocs» i generar una transmissió difusa. «Són els que més ens preocupen», ha indicat.

El 35% dels casos s’infecta per un contacte conegut

Actualment, el 35% dels nous casos positius de coronavirus s’han infectat a partir d’un contacte conegut i, d’ells, Simón ha informat que el 47% són asimptomàtics. A més, s’han detectat 54.000 casos sospitosos, als que el 92% se’ls hi ha realitzat una prova PCR.

Al mateix temps, Simón ha assegurat que l’ocupació actual de llits d’hospital i d’Unitats de Cures Intensives per afectats amb Covid-19 està «a la baixa». «Tenim capacitat de sobra a Espanya per al que s’està detectant i molt més, però també s’ha de tenir capacitat de rastreig i aïllament dels casos. S’estan fent les coses bé», ha assenyalat.

Finalment, Simón ha demanat a la població que sigui conscient que el virus segueix present i que no vagi a celebracions massives com, per exemple, les dels equips de futbol. «Hi ha altres maneres de celebrar-ho, de divertir-se, d’expressar l’eufòria i l’alegria que ens dona el nostre equip guanyi o ascendeixi sense que això impliqui riscos per la salut pública. Podem celebrar-ho amb el nostre grup d’amics, des de les finestres, a distància o per les xarxes socials, però no en reunions massives», ha conclòs.


Comentaris

envia el comentari