Diverses persones passejant amb mascareta per Lleida el 5 de juliol de 2020

El jutjat rebutja l'enduriment del confinament de Lleida i set municipis més del Segrià decretat pel Govern

La jutgessa considera que la presa de mesures «de tanta gravetat» és competència de l'Estat i no de l'executiu català

La Justícia ha acordat aquesta passada matinada no ratificar la decisió la Generalitat de prohibir tota sortida i entrada a Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, Seròs, Soses, La Granja d'Escarp, Massalcoreig, Torres de Segre i les entitats municipals descentralitzades de Sucs i Raimat, a conseqüència del rebrot de coronavirus a la comarca del Segrià.

La jutgessa del Jutjat d'Instrucció 1 de Lleida, en funcions de guàrdia, afirma en un acte recollit per Europa Press que la seva decisió —que es pot recórrer— es basa en el fet que veu desproporcionada la resolució del Govern, l'objectiu del qual, a més, «no és sinó eludir l'aplicació de l'estat d'alarma parcial» i que aquesta és una competència estatal.

«En tot cas, el President de la Generalitat, d'acord amb l'article 5è de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i setge, podrà sol·licitar del Govern la declaració d'estat d'alarma», sosté.

No és comparable al confinament de la Conca d'Òdena

L'escrit afegeix que no pot argumentar-se que ja va haver-hi un confinament a la Conca d'Òdena i que hi ha vigent un perimetral al Segrià, «perquè les mesures allí contemplades, restricció de moviments, mai confinaments domiciliaris generals, suposaven una afectació de molta menor intensitat dels drets fonamentals que el que ara pretén el govern de la Generalitat».

La jutgessa argumenta que tampoc es pot ratificar aquest confinament domiciliari «podent la Generalitat de Catalunya realitzar altres actuacions com ara individualització del confinament domiciliari respecte a les persones detectades i una recomanació de confinament».

«Gravíssima mesura» no proporcionada

Així mateix, també al·lega que «la proporcionalitat d'aquesta gravíssima mesura limitativa i restrictiva de drets, ha de basar-se precisament en l'existència d'una greu i molt important transmissió comunitària del virus, en aquest cas, aquesta transmissió apareix en l'informe de passada».

«Segons les xifres presentades entenem que la restricció domiciliària que es presenta entre altres limitacions, no és proporcional amb les dades exposades», insisteix.

La Fiscalia de l'Audiència de Lleida, en contra de la decisió del Govern

La decisió de la jutgessa recull, d'aquesta manera, la petició que havia fet la Fiscalia Provincial de Lleida, oposant-se a la mesura de la Generalitat aquest mateix diumenge a la nit.

En aquest sentit, el fiscal cap de l'Audiència de Lleida, Juan F. Bone, al·legava en un escrit dirigit al Jutjat d'Instrucció 1 que el confinament domiciliari que decretava el Govern «és una competència estatal i s'exerceix, a més, amb la garantia de la intervenció del Congrés».