Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Elsa Artadi en una roda de premsa de JxCat.

JxCat qüestiona la taula de diàleg tot i que ERC es va imposar a les eleccions

Per Elsa Artadi, es reforça l'estratègia de JxCat i la CUP tot i que els comicis els va guanyar ERC en el bloc independentista

Elsa Artadi en una roda de premsa de JxCat.
Elsa Artadi és vicepresidenta i portaveu de JxCat. | ACN

La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, ha defensat que els resultats del 14-F «reforcen» l'estratègia de la seva formació i de la CUP a Madrid i, en canvi, no surt reforçada la del líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. En una entrevista a 'Ràdio 4 i La2', la dirigent de JxCat ha insistit en vincular un acord de legislatura i una estratègia compartida a Madrid. «No podem tenir una estratègia a Madrid que desqualifiqui la de la Generalitat», ha afegit tot recordant que JxCat i la CUP sumen 41 diputats, per sobre els 33 d'ERC. D'altra banda, Artadi ha insistit que és «contradictori» voler sumar els comuns al Govern si es vol avançar cap a la independència. «No es tracta de vetos sinó de coherència», ha conclòs davant la insistència d'ERC.

La portaveu de JxCat diu que el 14-F reforça l'estratègia de JxCat i la CUP

Artadi ha afirmat que ERC ha de començar les negociacions amb el partit que cregui i ha atribuït el fet que els republicans hagin triat a la CUP al missatge «clar i diàfan» de JxCat. Segons Artadi, ERC deu tenir més clara la posició de JxCat que la dels anticapitalistes. La dirigent de JxCat ha defensat que es reforçaria el Govern si hi ha unitat d'acció de l'independentisme a Madrid i a nivell internacional. I, en aquest sentit, ha recordat que JxCat i la CUP no han investit el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i van votar en contra dels estats d'alarma i dels pressupostos estatals. Una estratègia diferent a la d'ERC al Congrés.

Després dels resultats del 14-F, Artadi veu reafirmada la posició de JxCat de voler un govern només amb partits independentistes, descartant així els comuns. I és que, segons ha dit, seria un «contrasentit» incloure partits no independentistes ara que l'independentisme ha avançat electoralment assolint 74 diputats i superant el 50% dels vots. Pel que fa a les negociacions, Artadi ha defensat que s'ha de començar parlant sobre què s'ha de fer aquesta legislatura i no parlar de cadires. Segons Artadi, per no repetir errors de la legislatura passada l'acord ha de ser «més clar i més concret».

Qüestiona de nou la taula de diàleg amb el govern espanyol

Sobre la taula del diàleg, Artadi considera una «obvietat» que ha estat un «fracàs» ja que, segons ha apuntat, només s'ha reunit una vegada per fer un «reportatge fotogràfic». I ha posat condicions perquè aquest espai es posi en marxa: que es negociï sobre el dret a l'autodeterminació i l'amnistia. «Si anem a negociar això, d'acord. Si anem a parlar de l'IVA i de l'aeroport.... doncs no té sentit fer això», ha conclòs. Davant la voluntat del candidat del PSC, Salvador Illa, de presentar-se a la investidura per ser president de la Generalitat, Artadi ha defensat que el reglament del Parlament és «clar» i ha afegit que no veu possible que hi hagi una sessió d'investidura si no té els suficients vots garantits per ser escollit.

En relació a l'actuació dels Mossos davant els aldarulls en diferents ciutats de Catalunya arran de les protestes per l'empresonament de Pablo Hasel, Artadi ha dit que la gent té dret a protestar i ha apostat per «revisar sempre l'actuació» de la policia catalana. Segons ha afirmat, «la millor manera de protegir el cos és exigir sempre exemplaritat en el cos». Així doncs, ha insistit que si en algun moment puntual hi ha actuacions dels Mossos que no agraden, s'han de revisar.