Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'Ajuntament de Barcelona vol que la Guardia Urbana multi amb punts l'ús dels vehicles més contaminants

L’Ajuntament de Barcelona voldria retirar els punts del carnet als conductors contaminants

En declaracions a TV3, el regidor de crisi climàtica Eloi Badia, ha dit que la Zona de Baixes Emissions serà insuficient i caldria establir altres mesures com el peatge urbà

L'Ajuntament de Barcelona vol que la Guardia Urbana multi amb punts l'ús dels vehicles més contaminants
L'Ajuntament de Barcelona vol que la Guàrdia Urbana pugui multar amb punts l'ús dels vehicles més contaminants | Arxiu

El pròxim 1 de gener els cotxes sense etiqueta ambiental no podran circular pels barris de Barcelona, i també podria entrar en vigor el nou impost de la Generalitat al CO2 dels cotxes. Malgrat això, l'Ajuntament de Barcelona reconeix que aquestes mesures seran insuficients per millorar l’estat ambiental de la ciutat i el territori, i reclama un compromís valent del sector industrial, econòmic i dels polítics.

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’ajuntament de la ciutat comtal, Eloi Badia, ha avançat a TV3 que vol demanar a la DGT que incomplir reiteradament la restricció per baixes emissions comporti perdre punts del carnet.

Per altra banda, un estudi ambiental que ha encarregat l’Ajuntament apunta que la ZBE no serà suficient per assolir els objectius de reduir les emissions de CO2 que estableix la UE. Per aquest motiu, estudien altres mesures, com el peatge urbà o projectes específics per a les escoles i les famílies amb rendes més baixes.

El regidor ha explicat en aquesta entrevista que «la contaminació no es resoldrà només amb un ‘pla renove’ i demana a la Generalitat i a l’Estat Espanyol a invertir més en transport públic, com en el interurbà, ja que Barcelona té actualment tres vegades més trànsit que Londres i caldria reduir un 50% els cotxes que hi ha ara mateix a la ciutat».

Impost de la Generalitat al CO2 dels cotxes per al 2020

Aquest cap de setmana passat, el conseller de Sostenibilitat Damià Calvet ha anunciat a Madrid, en la seva participació en la Cimera del Clima, que la Generalitat confia aprovar un impost català a les emissions de CO2 l’any vinent.

L'objectiu per aquest primer any és recaptar 40 milions d'euros. Una part es destinarà a renovar la flota de vehicles antics, incentius al transport públic, i la resta es dedicarà a mesures de mitigació del canvi climàtic i a preservar espais naturals.

L'impost que proposa afectarà  més de tres milions i mig de vehicles, que pagaran impostos pel CO2 que emeten a l'atmosfera: de 7 a 128 € en funció del vehicle. Els més vells i més contaminats pagaran més. Aquesta mesura està pendent de recurs del govern espanyol al Tribunal Constitucional.