Muntatge amb la imatge de persones amb paraigües i amb el mapa de l'AEMET

L'AEMET activa alertes a 7 comunitats per pluges i tempestes fortes

Una altra DANA provocarà una gran inestabilitat meteorològica a gran part de la Península

El mal temps no remet i continuarà marcat per les fortes pluges i les tempestes a gran part del país. De fet, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) s'ha vist obligada a activar alertes a set comunitats. Entre elles, Andalusia, Múrcia, Comunitat Valenciana, Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa i Navarra.

Durant la jornada d'aquest dijous estan previstes precipitacions i episodis tempestuosos, sobretot al terç est peninsular ia les Balears. També s'esperen ratxes de fort vent a la costa nord-oest de Galícia.

La inestabilitat sembla que concedirà un cert descans a la zona est d'Andalusia i a la franja de Múrcia i del País Valencià. Continuaran amb els ruixats i la caiguda dels termòmetres, però els efectes de la DANA s'estendran cap al nord-est. Catalunya serà un dels territoris més afectats, sobretot el litoral i el Prepirineu.

De fet, les autoritats s'han vist obligades a activar el pla Inuncat davant de la previsió de fortes precipitacions a qualsevol municipi. El Servei Meteorològic de Catalunya adverteix de pluges que assolirien els 20 l/m2 en mitja hora. Aquesta situació es repetirà a la majoria de comarques, on les pluges aniran acompanyades de tempesta i calamarsa.

Tampoc es deslliuraran dels xàfecs en àrees del centre, de l'interior sud i el terç est peninsular. Durant les primeres hores de la jornada hi haurà una petita treva a l'orient del Cantàbric. Això sí, no es descarten precipitacions localment moderades a última hora. En qualsevol cas, l'AEMET ja havia advertit fa dies de l'empitjorament del temps.

Foto de dues persones amb paraigües amb pluja
Hi haurà precipitacions a gairebé tots els punts de la Península | Europa Press

 

Temperatures habituals per a aquesta època de l'any

Després d'unes setmanes amb temperatures atípiques, amb els termòmetres disparats fins gairebé els 40ºC, recuperem la normalitat. Pronostiquen un lleuger descens de les màximes en aquelles zones més afectades per la DANA.

Tot i això, en general tindrem unes temperatures d'acord amb l'època. Els únics ascensos s'apreciaran a la meitat sud, mentre que la resta de la Península patirà caigudes que com a màxim arribaran als 5ºC. A capitals com Badajoz o Còrdova s'arribarà als 31 i 29 graus, respectivament.

Quin temps ens espera pel cap de setmana?

Tampoc hi ha previsió que la situació canviï al llarg del cap de setmana. Es mantindran les precipitacions i la caiguda dels termòmetres fins a principis de la setmana que ve. Els xàfecs predominaran a la major part del país, provocant un ambient més fresc que donarà lloc a pèrdues de fins a 10ºC. Aquestes variacions seran més evidents al centre, sud i est de la Península. Per tant, la jornada electoral de diumenge estarà marcada per l'aigua.

El portaveu de l'AEMET, Rubén del Campo, ha indicat que hi haurà una inestabilitat des de «dimecres fins diumenge» i ha explicat que les pluges «podran caure a gairebé qualsevol part del nostre país».

Muntatge d'una imatge d'un dia de pluja amb el mapa de l'AEMET
Les pluges ens acompanyaran fins a principis de la setmana que ve | Catalunya Diari

Les precipitacions seran ben rebudes, sobretot a les àrees afectades per la sequera. Tot i això, han caigut en abundància i en un espai de temps molt curt. Això originarà centenars d'incidències com inundacions i talls de trànsit a Alacant, Múrcia i Almeria.

Del Campo afegeix que «les zones amb més quantitat de precipitació acumulada podrien rebre més de 50 l/m2» i posa el focus, sobretot, a àmplies zones del centre i sud de la Península. Estén també aquesta situació a punts «més aïllats del nord-est i de l'entorn de la Serralada Cantàbrica».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Tot fa indicar que la setmana que ve, almenys a la seva arrencada, també estarà protagonitzada per l'aigua. La previsió de l'AEMET recull precipitacions i algun xàfec. Com acabem de comprovar, totes les comunitats, amb més o menys intensitat, es veuran afectades per les pluges. Per tant, aquells que tinguin previst sortir de casa , que no s'oblidin el paraigua.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!