Muntatge amb una persona tapant el sol amb la mà i un cercle amb el mapa de temperatures màximes de dijous, 22 de juny, de l'AEMET.

L'AEMET confirma el canvi de temps: quin dia deixarà de fer tanta calor

A molts punts del país s'han registrat màximes de fins a 40ºC

El començament de la setmana està resultant especialment calorós. Es manté la tendència que va començar divendres passat amb els termòmetres disparats. Per això, molts es pregunten fins quan caldrà suportar aquesta primera onada de calor de l'estiu.

La culpa la té l'entrada d'una massa d'aire africà, que deixa màximes de fins a 44ºC a la meitat sud peninsular. Aquesta situació es mantindrà durant un parell de jornades més. A partir de dijous s'espera que els termòmetres vagin caient.

Els experts assenyalen què podria passar aquests dies

El portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Rubén del Campo, avança la previsió. «És probable que un flux atlàntic humit generi precipitacions persistents a l'extrem nord peninsular», apunta. Afegeix que no es descarten ocasionalment «a la Ibèrica i altres sistemes muntanyosos del nord i l'est peninsulars».

Això desencadenaria un descens generalitzat de les temperatures, que «tindran la normalització», apunta. L'onada de calor que ens acompanya des del cap de setmana passat s'està deixant notar sobretot al centre i al sud-oest peninsular. Les comunitats més afectades són Andalusia, l'oest de Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid i Extremadura.

Tampoc se n'estan lliurant Aragó, punts de l'altiplà nord, territoris del Mediterrani i Balears. A més, la calor no és una cosa exclusiva de la franja diürna, ja que a les nits les mínimes no baixen dels 22-24ºC.

Una dona en primer pla a la platja amb diverses persones davant seu
A partir del dijous, els termòmetres aniran caient | GTRES

Els que ara com ara han aconseguit esquivar les temperatures tan altes han estat les comunitats del Cantàbric. Això és possible gràcies als vents del nord que aporten nuvolositat i aconsegueixen que els valors tèrmics no superin els 25ºC.

 

El temps que ens espera per als pròxims dies

Aquest dilluns s'ha arribat al pic d'aquesta onada de calor, amb vuit comunitats en alerta. La situació serà molt similar durant dimarts i dimecres. Ens trobem amb 23 províncies de vuit comunitats en avís taronja i groc.

Entre elles hi ha Catalunya, Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid, Aragó, Comunitat Valenciana i Castella i Lleó. El meteoròleg de l'AEMET preveu per a les dues pròximes jornades canvis insignificants.

Les variacions als termòmetres seran mínimes, de tot just 1 o 2 graus. Per tant, la calor seguirà sent «molt intensa» a la meitat sud i al centre peninsular. Dimarts s'espera assolir els 42ºC a Còrdova i Sevilla. Aquests valors contrasten amb els que trobem al nord de Galícia, el Cantàbric, nord de Navarra, la Corunya i Vitòria. Allí, les màximes no superaran els 23-25ºC.

Una dona ventant-se amb una va per no passar tanta calor
El centre i el sud peninsulars estan sent els territoris més castigats per la calor | Getty Images

Al llarg de la jornada pronostiquen episodis tempestuosos en zones muntanyoses del centre est i nord de la Península amb possibilitats que siguin seques en alguns casos.

La calor continuarà sent la tònica predominant durant dimecres. Es mantindrà la tendència del dia anterior, encara que a l'àrea cantàbrica hi haurà un ambient més fresc, amb risc de tempestes a l'entorn muntanyós. Les nits continuaran sent especialment càlides, sense baixar dels 22ºC.

 

Quan baixen les temperatures?

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades del COR al WhatsApp!

No serà fins dijous que començaran a caure els termòmetres, recuperant els valors normals per a aquesta època de l'any. L'arribada d'un corrent d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera, juntament amb aire atlàntic més fresc, contribuirà a aquest canvi. Hi haurà un increment de la inestabilitat, amb precipitacions i tempestes a zones del centre i est peninsular.

La caiguda del mercuri serà més pronunciada a partir de divendres. Hi haurà una «baixada tèrmica més generalitzada de fins a 5 graus respecte al dia anterior», indiquen des de l'AEMET . Aquesta situació serà més acusada sobretot en àrees del nord i centre, que podrien anar acompanyades per xàfecs tempestuosos.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!