Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona subjectant un paraigua enmig d'un temporal de pluja i vent

L'AEMET confirma l'inusual canvi que arriba: forta baixada de temperatures i pluges

Després de l'onada de calor, es preveu una caiguda dels termòmetres

S'aproxima un canvi important pel que fa al temps al nostre país. L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) avança que hi haurà una pronunciada caiguda de les temperatures, a la qual cosa se sumaran precipitacions.

Aquesta variació es produirà en qüestió de dies. En primer lloc, caldrà desfer-se de l'onada de calor que castiga gran part de la Península. Els termòmetres van repuntar amb força des de diumenge i tot fa indicar que aquests valors elevats es mantindran fins dijous.

Asseguren que les temperatures «seran extremadament altes», però també «molt poc habituals per a l'època de l'any a gairebé tot el país». A més, adverteixen del que passarà posteriorment.

«Hi haurà un descens tèrmic important i, al nord», els valors tèrmics «podrien ser inusualment baixos», recalquen. Seria a partir de divendres i amb vistes al cap de setmana. Aquest període d'inestabilitat s'estendria al llarg de la setmana següent.

Un home travessant el carrer enmig d'una tempesta i amb cotxes darrere
Agost s'acomiadarà amb precipitacions a algunes zones del país | Europa Press

Els experts es pronuncien sobre l'entrada d'aire més fred de cara a finals d'agost. En principi, originaria una caiguda dels termòmetres, sense descartar l'aparició de pluges.

Temperatures de més de 40ºC per començar la setmana

La setmana arrenca amb calor predominant a gran part del país. Les màximes rondaran entre els 35 i 40 graus a moltes capitals de província. De fet, l'AEMET ha activat els avisos taronges per altes temperatures a diversos punts.

Aquesta alerta afectarà principalment l'oest d'Andalusia, Extremadura, Castella i Lleó, Aragó, Navarra, Catalunya i Madrid. Tal com ha passat durant gran part de l'estiu, les nits es presentaran tropicals. Superaran els 20ºC i fins i tot arribaran als 25ºC en algunes parts. Les nits més xafogoses les suportaran a la Mediterrània i l'Atlàntic.

Canvi brutal de la situació

La recta final de la setmana estarà protagonitzada per una caiguda de les temperatures. Les variacions tèrmiques seran més acusades a partir de diumenge i dilluns de la setmana següent.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Un bon exemple del que passarà el trobem a Madrid, on s'arribarà a rondar els 40ºC durant la jornada de dimarts. Però, d'aquí a set dies passarà fins als 25ºC. Pràcticament hi haurà una caiguda de 15 graus en molt poc temps.

Aquest canvi és a causa de l'entrada de massa d'aire més freda des del nord-oest, impulsada per una profunda borrasca Atlàntica. El portal especialitzat eltiempo.es també preveu una major nuvolositat i precipitacions.

Indiquen que l'aire càlid d'origen africà que ha sacsejat amb força la Península s'anirà retirant de mica en mica. A més, hi haurà menys hores d'insolació amb la consegüent disminució dels termòmetres.

A quines zones hi haurà més pluges

A partir de divendres, està prevista l'arribada d'aire més fred pel nord, el front que entra sembla actiu i deixarà precipitacions localment intenses i tempestuoses. Sobretot, afectaran les comunitats del Cantàbric i els Pirineus, però amb les hores s'aniran estenent pel nord-est peninsular.

No es descarta l'aparició de precipitacions també a les coses del Mediterrani nord, Balears i zones del Sistema Ibèric. Més de forma puntual podrien sorgir al Sistema Central i l'est d'Andalusia.

De moment, caldrà esperar uns quants dies perquè les temperatures ens concedeixin un cert descans. Ens trobem immersos en la quarta onada de calor de l'estiu, que es perllongarà fins dijous. Com és habitual durant tot el període estival, hi ha parts d'Espanya que s'estan salvant d'aquests valors tan alts.

Ens referim sobretot a punts de Galícia i del Cantàbric. Es mantenen amb uns registres més aviat estables, que oscil·len entre els 20 i els 25 graus.