Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona a peu pel carrer en ple temporal de pluja i un cercle amb el mapa de precipitacions de l'AEMET

L'AEMET envia un avís sobre les pluges per avui i demà: «Persistents i intenses»

Hi ha diverses províncies amb avisos davant del risc de precipitacions

El pas d'una DANA i un front deixaran «pluges intenses i persistents» a diversos punts de la Península. De fet, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat avisos grocs i taronges per precipitacions.

Durant la jornada de dimecres s'esperen cels ennuvolats, ruixats i tempestes a Catalunya i al nord de la Comunitat Valenciana. La zona més castigada serà Balears, on es preveuen pluges molt fortes acompanyades de calamarsa.

Tampoc se salvaran de l'aigua al nord-oest peninsular. L'arribada d'un front per l'Atlàntic provocarà precipitacions a Galícia durant la segona meitat de la jornada.

És més que probable que aquesta situació s'estengui a punts d'Astúries a última hora del dia. Per la seva banda, a la resta de la Península predominarà l'estabilitat, amb cels poc ennuvolats i unes temperatures normals per a l'època.

Avisos per pluges a diverses zones del país

En qualsevol cas, aquest dimecres totes les mirades estaran posades sobre el litoral Mediterrani. L'AEMET ha activat l'avís taronja a les Balears. S'esperen fins a 40 mm en tan sols una hora.

Dona subjectant un paraigua enmig d'un temporal de pluja i vent
La zona del Mediterrani i el nord-oest peninsular suportaran les majors acumulacions | EFE

Una situació molt semblant es viurà a Tarragona, on els acumulats arribarien fins als 60 mm. Serà un dia passat per aigua també a gairebé tota la franja costanera mediterrània, des de Girona fins a Castelló. De fet, es mantenen amb avís groc.

Pel que fa a les temperatures, les majors caigudes es produiran al sud-est d'Andalusia, Regió de Múrcia, Comunitat Valenciana i Catalunya.

Per la seva banda, a la resta del país es mantindrà la tendència de les darreres jornades, sense gaires variacions. Sí que hi haurà un increment de les màximes a Astúries, Cantàbria, País Basc i Castella i Lleó .

Dijous encara es mantindran les precipitacions

La DANA que afecta un part de la Península des de dimarts anirà perdent força amb el pas de les hores. Tot i això, per a la matinada de dijous encara s'esperen pluges a zones de Catalunya i Balears. A la tarda hauran remès i es tornarà a recuperar l'estabilitat.

Però l'Agència Estatal de Meteorologia també és molt atenta al front atlàntic que entra pel nord-oest. Agranarà gran part del país d'oest fins a l'est, amb xàfecs més intensos a Galícia, Astúries o el País Basc. És cert que al seu pas deixarà aigua en uns quants territoris, com Extremadura, Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa.

Muntatge amb un cel clar, amb sol i diversos núvols de fons, i un mapa de temperatures de l'AEMET
Pel cap de setmana tornarem a tenir un temps més calorós | Pexels, AEMET

Quan arribi a la Mediterrània, la pluja serà més feble i dispersa. A mesura que avanci cap a l'est anirà perdent força. Durant divendres el front sortirà per l'est, per la qual cosa no es descarten pluges a Catalunya i el País Valencià a primeres hores.

Pel que fa a les temperatures, entre dijous i divendres hi haurà un descens generalitzat dels valors tèrmics. De fet, a punts de l'interior com Sòria, Lleó o Madrid no s'arribarà als 20ºC. La caiguda serà més acusada divendres, on les màximes oscil·laran entre els 20 i 25ºC.

Torna l'estiu a partir del cap de setmana

Amb vista al cap de setmana es recuperarà l'estabilitat a tot el país. El dissabte està prevista una pujada progressiva dels termòmetres que es mantindrà almenys fins dimarts de la setmana següent. Serà una jornada de calor i de sol que ens tornarà en certa mesura a l'estiu.

Diumenge, per part seva, pronostiquen un ascens generalitzat que serà més pronunciat a la meitat nord, amb valors més habituals per a l'època. Això passa, a més, quan es produeix el canvi d'estació. El pròxim 23 de setembre entra la tardor oficialment.