Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona amb papers, una calculadora i el logo de l'Agència Tributària.

L'Agència Tributària assenyala el límit per a la Declaració de la Renda: 12.450 €

Aquesta quantia serà decisiva a l'hora de presentar la declaració

En pocs dies, a partir de l'11 d'abril, els contribuents començaran a retre comptes davant l'Agència Tributària. Arriba el moment de presentar la declaració de la Renda, on apareixen recollits els guanys, els ingressos i els patrimonis acumulats durant el 2022. Però aquest any caldrà posar-hi una especial atenció a una xifra concreta, com són els 12.450 euros.

L'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) és de caràcter personal, i per això es valoren les circumstàncies personals i familiars. Ens trobem davant d'un gravamen progressiu, que en teoria afavoreix les persones amb menys ingressos. De fet, algunes queden exemptes de fer aquest tràmit. Per la seva banda, els que hauran de fer front a un pagament més gran solen ser aquells que disposen d'unes rendes més elevades.

Qui en queda exempt de presentar la declaració?

A la campanya d'aquest any no tindran l'obligació de presentar la declaració els treballadors amb ingressos per sota dels 22.000 euros anuals. Per això cal que aquest import procedeixi d'una única font.

Es pot donar el cas que tinguessin dos o més pagadors. Si es donés aquesta situació, els que es lliurarien serien els que ingressessin un màxim de 14.000 euros d'un primer pagador i 1.500 d'altres.

Mans agafant un ventall de bitllets d'euro
Les rendes per sota de 12.450 euros seran les que tinguin unes retencions menors | Getty Images

L'Agència Tributària s'ocupa de la recaptació d'aquest impost a tot el país excepte al País Basc i Navarra. No obstant això, una part se cedeix a les comunitats autònomes, per la qual cosa a cada territori hi ha deduccions pròpies. D'aquesta manera, el percentatge a abonar es dividirà en dos trams, un estatal i un altre autonòmic, recull El Mundo.

Per què la importància dels 12.450 euros

Hisenda estableix una sèrie de trams de l'IRPF que determinaran el percentatge d'impostos que el contribuent ha d'assumir. Aquests aniran incrementant-se a mesura que creixin els ingressos bruts.

La quantitat mínima que fixen són els esmentats 12.450 euros. Fins aquí, la retenció que aplicarà l'Agència Tributària arribarà al 19%. A partir d'aquesta quantia, i fins a 20.199 euros, el percentatge de retenció puja fins al 24%.

Aquells que presentaran el darrer exercici fiscal uns ingressos per sobre de 20.200 euros i fins a 35.199 euros suportaran una retenció del 30%. Pujarà fins al 37% quan el tram quedi establert entre 35.200 i 59.999 euros.

Per als que tinguessin rendes entre 60.000 i 299.999 euros, el percentatge de retenció arribarà al 45%. Per la seva banda s'arribarà al 47% per als que ingressaran per sobre de 300.000 euros a l'últim tram.

Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.
L'Agència Tributària recaptarà més dels que tinguin unes rendes superiors | Europa Press

Quins factors es tenen en compte?

Tots els contribuents intentem fer tot el possible perquè la declaració ens surti a tornar o pagar el mínim possible a Hisenda. La renda per la qual s'abona aquest impost fa referència a la renda neta, que és la que s'obté després de deduir-ne les despeses.

El proper 11 d'abril s'inaugura la campanya de l'IRPF d'aquest any, que durarà fins al 30 de juny. Aquest any ens tocarà declarar la situació financera i patrimonial del darrer exercici fiscal, que és el corresponent a l'any 2022.

En aquest tràmit es tenen en compte les circumstàncies personals de cada contribuent, a més de les laborals i patrimonials dels seus convivents. Això afecta cònjuge, fills i nets.

Entre altres coses, es repara en els rendiments del treball i activitats econòmiques, rendiments del capital i els guanys i les pèrdues patrimonials. Per tant, detalls com el sou, interessos de comptes bancaris, dividends d'accions o capital immobiliari hi influiran de manera important.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!