L’Alpaca, l’animal que podria ajudar en la lluita contra el càncer

Investigadors catalans i belgues han demostrat que una proteïna d’aquesta espècie animal podria frenar les metàstasis

Un equip d’investigadors catalans i belgues han fet una descoberta que podria marcar un abans i un després en la lluita contra el càncer. A través de diverses proves, s’ha comprovat que una proteïna de l’Alpaca, animal semblant a la llama que viu principalment a països de Sud-Amèrica, pot frenar la metàstasis, cosa que fa pensar que es podria fabricar un nou fàrmac en aquest camp.

La investigació l’ha liderat l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, amb el cap del Laboratori de Pèptids i Proteïnes del centre i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Ernest Giralt, al capdavant, i la Vrije Universiteit de Brussel·les. Els resultats d’aquesta recerca s’han publicat recentment a la revista ‘Angewandte Chemie’.

Nanoanticossos per frenar l’expansió del càncer

L’objectiu de tots els investigadors que estudien el càncer i la seva evolució és bloquejar la proteïna EGF, que es descontrola en cèl·lules cancerígenes i fa créixer els tumors, podent provocar finalment la metàstasi. Per tant, la prioritat dels científics és trobar algun element que inhibeixi l’EGF. 

Deu metges catalans, entre els deu millors d'Espanya
Deu metges catalans, entre els deu millors d'Espanya | Arxiu

 

 

En aquesta immensa recerca, els investigadors del projecte van centrar-se en trobar els anticossos propis i únics dels camèlids, anomenats nanoanticossos, molt més petits que els anticossos habituals i més resistents i fàcils de produir.

Amb aquesta premissa, els investigadors de l’IRB van produir EGF i els belgues les van injectar a les alpaques. Per sorpresa de tothom, el sistema immunitari de l’animal va generar uns nanoanticossos, un grup dels quals era capaç de bloquejar la proteïna que permet l’extensió del càncer. Uns resultats positius que els investigadors han celebrat.

Un llarg camí fins a fabricar els fàrmacs

En aquest sentit, ara cal comprovar l’efecte farmacològic dels nous anticossos en models cel·lulars i animals de càncer. Si aquests passos continuessin sent positius, vindrien els assajos clínics per, finalment, llançar al mercat un nou fàrmac per a pacients que desenvolupin resistències als actuals inhibidors de l’EGF. Un nou pas que dona esperances en la lluita final contra una de les principals malalties i causes de mort entre la ciutadania.